Demonstrație de forță a Iranului: Exercițiul Gărzii revoluționare în apropierea insulelor disputate cu Emiratele Arabe Unite

Nicolae Iordan, Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Nave militare ale marinei Gardienilor Revoluţiei din Iran
Nave militare ale marinei Gardienilor Revoluţiei din Iran

Marina Gărzilor Revoluționare Iraniene a efectuat manevre militare în Golful Persic, în apropierea insulelor a căror suveranitate este disputată cu Emiratele Arabe Unite. La manevre au participat comandantul șef al Gărzii Revoluționare, generalul Hossein Salami și alți comandanți de rang înalt, alături de mii de soldați și aproape 30 de lideri religioși. Pe parcursul desfășurării acestora, au fost utilizate drone și rachete echipate cu raza de acțiune de până la 600 km.

Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a lansat miercuri un exercițiu militar surpriză pe insulele disputate din Golful Persic, exact în timp ce forțele armate americane și-au crescut prezența în regiune datorită pericolului în creștere la adresa libertății de navigație reprezentat de Iran.

Televiziunea de stat iraniană a relatat, miercuri, că Gărzile Revoluţionare au efectuat manevre ample cu scopul "de a-şi arăta competenţa în apărarea insulelor şi disponibilitatea de a îndeplini această sarcină".

Exercițiul s-a concentrat în principal pe insula Abu Musa, deși IRGC a debarcat forțele pe insula Greater Tunb, potrivit agenției iraniene de știri IRNA.

Într-un discurs ținut cu această ocazie, generalul Salami a declarat că "insulele din Golful Persic sunt onoarea Iranului", subliniind că iranienii sunt obligați să apere onoarea țării lor cu toată forța.

„Întotdeauna urmărim securitatea și liniștea. Este calea noastră”, a declarat șeful IRGC, generalul Hossein Salami, într-o alocuțiune televizată în timpul exercițiului. „Națiunea noastră este vigilentă și dă răspunsuri dure la toate amenințările, revoltele complicate, scenariile și ostilitățile secrete.”

Ulterior, Salami a încercat să-și clarifice mesajul plin de acuze subînțelese la adresa Emiratelor Arabe Unite și Rusiei, declarând la televiziunea de stat: „Nu este absolut nevoie de prezența Americii sau a aliaților săi europeni sau non-europeni în regiune”.

 

Situație tensionată în regiune

 

Iran și Emiratele Arabe Unite au avut poziții diferite cu privire la suveranitatea asupra insulelor Abu Musa, Greater Tunb și Lesser Tunb din apele Golfului, considerând deopotrivă că au drepturi istorice asupra lor.

Mai mult, exercițiul are loc în timp ce SUA e pe cale să trimită în Golful Persic mii de pușcași marini și marinari, atât pe nava de asalt amfibie USS Bataan, cât și pe USS Carter Hall, o navă de debarcare. Deja, SUA au trimis în regiune avioane de luptă A-10 Thunderbolt II, F-16 și F-35, precum și distrugătorul USS Thomas Hudner.

Pentagonul a precizat că desfășurarea este „răspunsul la încercările recente ale Iranului de a amenința fluxul liber al comerțului în strâmtoarea Hormuz și apele adiacente”. Aproximativ 20% din petrolul lumii trece prin calea navigabilă îngustă care leagă Golful Persic de oceanul planetar, iar SUA îl consideră crucial atât pentru securitatea națională, cât și pentru stabilitatea prețurilor globale la energie.

Utilizarea în cadrul exercițiului a insulelor Abu Musa și Greater Tunb trimite, pe de altă parte, un mesaj și țărilor din regiune. Cele două insule sunt revendicate de Emiratele Arabe Unite. Defunctul șah al Iranului a ocupat insulele în 1971, chiar înainte ca Emiratele Arabe Unite să devină o țară independentă, Teheranul deținându-le de atunci. Insula Lesser Tunb a fost ocupată și ea.

De asemenea, Iranul încearcă să-și semnaleze nemulțumirea față de comentariile recente făcute de Rusia despre insule.

Pe 10 iulie, Rusia, într-o declarație comună cu Consiliul de Cooperare din Golf, și-a exprimat sprijinul pentru o inițiativă a Emiratelor Arabe Unite pentru a se ajunge la o soluție pașnică a problemei insulelor prin negocieri bilaterale sau prin intermediul Curții Internaționale de Justiție. Ulterior, Teheranul l-a convocat pe ambasadorul rus în legătură cu aceste declarații.

Cele trei insule din Golful Persic au o importanță strategică din punct de vedere geopolitic și economic datorită amplasării lor în apropierea rutei maritime petroliere și a strâmtorii Ormuz, prin care trece o mare parte din comerțul mondial cu petrol.

În prezent, cele trei insule sunt administrate de Iran, care, 1971, la scurt timp după ce Regatul Unit a părăsit teritoriile insulare din Golful Persic, a început preluarea controlului asupra acestora. După Revoluția Islamică din 1979, Iranul a preluat controlul deplin asupra insulelor, în timp ce Emiratele Arabe Unite și-a păstrat pretențiile asupra lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel