R. Moldova pregătește ”garnitura de urgență”: Secretarul general al ”CSAT” Dorin Recean propus ca premier / Premierul Gavriliţa a demisionat astăzi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul Republicii Moldova şi-a anunţat vineri demisia în cursul unei conferinţe de presă, scrie Agerpres.

UPDATE: Secretarul general al Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, este candidatul propus vineri de preşedinta Maia Sandu pentru funcţia de premier al Republicii Moldova, a anunțat şefa statului într-un briefing de presă.

Recean este un politician cu experiență, care a ocupat o serie de funcții de conducere în guvernul Republicii Moldova. El a ocupat funcția de ministru de interne între 2012 și 2015 sub doi prim-miniștri - Vlad Filat și urie Leancă. Înainte de aceasta, a fost viceministru pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor.

Recean s-a născut la 17 martie 1974. A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova și apoi a obținut o diplomă de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport, în 2000. 

 

Știrea inițială:

Portalul Unimedia.info notează că şefa cabinetului de miniştri de la Chişinău a demisionat după o şedinţă organizată la preşedinţie.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acceptat demisia şefei guvernului, Natalia Gavriliţa, şi a anunţat că va avea consultări cu fracţiunile parlamentare şi, ulterior, va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.

”Îi mulţumesc mult pentru sacrificiul şi eforturile enorme de a conduce ţara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, ţara a fost guvernată responsabil, cu multă atenţie şi muncă dedicată. Avem stabilitate, pace şi dezvoltare - acolo unde alţii doreau război şi faliment.
Mulţumim mult, Natalia!'', a scris Maia Sandu pe Facebook.

Natalia Gavriliţa şi-a anunţat demisia vineri într-o conferinţă de presă

Demisia şefei guvernului atrage demisia întregului cabinet de miniştri, notează media de peste Prut.

"În aceste 18 luni de mandat am guvernat în crize continue. Am preluat guvernarea cu un mandat anticorupţie, prodezvoltare şi proeuropean, într-o perioadă în care schemele de corupţie au acaparat toate instituţiile, iar oligarhii se simţeau de neînvins", a declarat ea.

Republica Moldova "intră într-o fază nouă în care prioritară va fi securitatea", a subliniat premierul demisionar.

 

Dorin Recean ar putea fi fi viitorul premier

 

Conform surselor Deschide.md, la funcţia de prim-ministru ar urma să fie desemnat consilierul prezidenţial Dorin Recean.

Grupul parlamentar al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) este gata să asigure formarea unui nou guvern, după anunţul privind demisia premierului Natalia Gavriliţa, a declarat liderul formaţiunii cu 63 de mandate în parlament, Igor Grosu.

Demisia guvernului de la Chişinău are loc pe fundalul unor speculaţii despre apariţia unor tabere cu interese divergente în sânul masivului partid de guvernământ PAS, fondat de preşedinta Maia Sandu, notează postul de radio Europa Liberă.

Potrivit acestuia, Gavriliţa şi guvernul ei demisionează în timp ce Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică, economică şi de securitate, provocate de invazia rusă în Ucraina. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel