Delegația Hamas e la Moscova, iar Iranul spune că teroriștii sunt gata să elibereze prizonierii civili la Teheran

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Unitatea israeliană de comando Shaldag.Sursa foto: IDF.
Unitatea israeliană de comando Shaldag.Sursa foto: IDF.

O delegație a Hamas, gruparea militantă palestiniană care controlează Gaza, se află în prezent în vizită la Moscova, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing săptămânal joi, fără a oferi alte detalii, scrie Reuters.

Agenția de presă RIA, condusă de stat, a Rusiei, citând o sursă din delegația palestiniană, a declarat că unul dintre cei care face parte din delegația care se află la Moscova este un membru înalt al Hamas, Abu Marzook.

În acelaști timp, ministrul iranian de externe, citat de Reuters, a declarat că teroriștii HAMAS sunt gata să elibereze prizonierii civili la Teheran. Practic, civilii răpiți de Hamas vor deveni ostaticii Iranului. 

Nu au fost făcute cunoscute alte detalii, dar predarea ostaticilor către Iran ar ridica și mai mult miza, întrucât e foarte probabil ca Iranul să-i păstreze în captivitate pe cetățenii răpiți de Hamas, iar orice încercare a Israelului de a-i elibera prin forță ar fi mult mai riscantă din punct de vedere al securității regionale.

Șeful diplomației iraniene a reluat cererile Hamas și a spus că teroriștii sunt gata să elibereze prizonierii civili în schimbul eliberării a 6000 de prizonieri palestinieni

 

Negocieri Hamas - Rusia

 

Rusia are legături cu toți actorii cheie din Orientul Mijlociu, inclusiv cu Israelul, Iranul, Autoritatea Palestiniană și Hamas.

Moscova a pus în repetate rânduri vina crizei actuale pe eșecul diplomației americane și a cerut o încetare a focului între Israel și Hamas și reluarea discuțiilor care vizează găsirea unui acord de pace.

Separat, Zaharova a mai spus că adjunctul ministrului de externe al Iranului, Ali Baghiri Kani, se află și el în prezent în vizită la Moscova și a purtat discuții cu adjunctul ministrului rus de externe Mihail Galuzin. Baghiri Kani este negociatorul-șef nuclear al Iranului.

Rusia nu interzice și nu recunoaște mișcarea Hamas ca organizație teroristă.

Pe 7 octombrie, gruparea Hamas a atacat Israelul cu rachete și a invadat sudul țării, ucigând oameni și luând ostatici cel puțin 220 de persoane. Hamas susține că 50 dintre ostatici au murit în bombardamentele IDF asupra centrlor logistice ale Hamas.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel