Declaraţia finală a G20 critică războiul lansat de Rusia contra Ucrainei, în ciuda opoziției Moscovei față de textul final

Ţările din grupul G20, reunite într-un summit în insula indoneziană Bali, au adoptat o declaraţie în care majoritatea statelor membre critică dur războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, relatează Agerpres.

''Majoritatea membrilor au condamnat puternic războiul din Ucraina'', potrivit textului final consultat de DPA, în pofida opoziţiei iniţiale din partea Rusiei faţă de o asemenea exprimare. Poziţia Moscovei a fost la rândul său inclusă în textul declaraţiei finale.

În pofida diferendelor mari de opinie, declaraţia a fost adoptată de toate ţările membre, inclusiv Rusia, au confirmat mai mulţi participanţi miercuri, în ultima zi a summitului G20.

Declaraţia califică atacul Rusiei contra Ucrainei vecine drept război şi nu ''operaţiune militară specială'', aşa cum dorea preşedintele rus Vladimir Putin, absent de la summit.

Rusia a fost reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov, care a părăsit deja reuniunea încă de marţi, cu câteva ore înaintea adoptării declaraţiei finale. El a afirmat că ţările occidentale au încercat să ''politizeze'' declaraţia comună a summitului.

Războiul din Ucraina a umbrit agenda summitului G20, în pofida apelurilor ţării gazdă, Indonezia, la unitate şi la concentrare pe măsuri pentru soluţionarea unor probleme globale, ca inflaţia, securitatea energetică şi alimentară.

Participantele la summitul de două zile al G20 sunt Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA şi Turcia, precum şi Uniunea Europeană.

Declaraţia finală a summitului G20 cere prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale.

Acordul, negociat în iulie sub egida Turciei şi care a permis exportarea a circa 10 milioane de tone de cereale ucrainene, expiră vineri şi Rusia lasă să planeze dubii despre intenţiile sale. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel