Decizie istorică la COP27: Fond de răspuns la daunele climatice, doar pentru țările sărace. China nu este printre beneficiari

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Plata despăgubirilor pentru daunele provocate de schimbările climatice către țările mai sărace, un acord obținut după îndelungi negocieri. Decizie istorică la COP27: Fond de răspuns la daunele climatice, doar pentru țările sărace. 

Conferința anuală a ONU privind schimbările climatice, cunoscută sub numele de COP27, din stațiunea egipteană Sharm El-Sheikh a adoptat duminică o rezoluție care prevede crearea unui fond dedicat pentru finanțarea daunelor climatice suferite de „țările deosebit de vulnerabile”, scrie TheGuardian.

Acordul subliniază nevoia imediată de resurse financiare noi, suplimentare, previzibile și adecvate pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare care sunt deosebit de vulnerabile la efectele economice și non-economice ale schimbărilor climatice.

Printre aceste posibile modalități de finanțare se numără și crearea unui „fond de răspuns la pierderi și daune”, care este o cerere puternică a țărilor în curs de dezvoltare, care s-au unit în jurul acestei probleme.

Problema „pierderilor și pagubelor” a fost pusă pe ordinea de zi în ultimul moment, după îndelungi ezitari din partea țărilor bogate, și pe condiția ca problema posibilei răspunderi juridice să fie abandonată sau daune.

 

Banii, principala problemă

 

Plata despăgubirilor pentru daunele provocate de schimbările climatice aduse țărilor mai sărace a devenit un măr al discordiei în cadrul discuțiilor conduse de ONU.

Joi, înainte de închiderea programată a conferinței, Uniunea Europeană s-a oferit să accepte prevederile privind fondul, cu condiția ca acesta să fie rezervat „țărilor deosebit de vulnerabile”, ceea ce ar exclude țările în curs de dezvoltare care au cunoscut o creștere puternică precum China.

UE a ținut să menționeze și extinderea „bazei de contributori”, care ar permite includerea Chinei printre țările care contribuie la fond.

Modalitățile de implementare a deciziei privind fondul de răspuns la daunele climatice, vor trebui elaborate de un comitet special și vor fi adoptare la următoarea COP28, la sfârșitul anului 2023 în Emiratele Arabe Unite.

Obstacolul principal este reducerea sau eliminarea utilizării combustibililor fosili și scopul limitării încălzirii atmosferei la 1,5 grade Celsius față de epoca preindustrială, aspect care era deja convenit anul trecut la Glasgow.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel