Decizie istorică a Japoniei: Guvernul de la Tokyo renunță la politica ultimelor decenii și va oferi asistență militară statelor prietene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ceremonia de recepționare a primului F-35 de către Japonia. Sursă foto: Ministerul Apărării din Japonia
Foto: Ceremonia de recepționare a primului F-35 de către Japonia. Sursă foto: Ministerul Apărării din Japonia

Japonia a comunicat că va oferi "naţiunilor prietene" ajutor financiar pentru a cumpăra echipament militar non-letal.

Aceasta este prima decizie clară a Japoniei care se abate de la regula autoimpusă de a furniza exclusiv asistență pentru dezvoltare.

Totuși, asistența de securitate a Japoniei nu va fi folosită pentru a cumpăra arme letale.

Ajutorul în materie de securitate se adresează ţărilor în curs de dezvoltare și va avea ca obiect achiziția de sisteme militare non-letale cum ar fi: sisteme radio şi satelitare pentru comunicații sau pentru supravegherea maritimă.

 

Cui se adresează ajutorul militar japonez

 

În principiu, doar țările în curs de dezvoltare vor fi eligibile să primească ajutorul, deoarece acesta va fi acordat sub formă de granturi, potrivit ministerului de externe.

Până în acest moment, oficialii japonezi nu au făcut niciun comentariu oficial cu privire la potențialele state destinatare, și nici nu este clar care ar putea fi șansele ca Japonia să direcționeze o parte din asistența de securitate către Ucraina (un stat care primește fonduri pentru reconstrucție și dezvoltare prin intermediul instrumentului de  Asistență Oficială pentru Dezvoltare).

Filipine și Bangladesh vor fi probabil incluse ca primii beneficiari ai ajutorului, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală implicată în discuții.

Japonia ia în considerare furnizarea de radare pentru Filipine. Scopul asistenței japoneze este de a ajuta la monitorizarea activității chineze în Marea Chinei de Sud.

"Prin oferirea de ajutor pentru dezvoltarea infrastructurii pentru armatele naţiunilor prietenoase, putem contribui la construirea capabilităţilor lor de apărare, cu scopul de a aprofunda cooperarea în materie de securitate dintre Japonia şi alte ţări, ca şi pentru menţinerea păcii şi securităţii mondiale. Detaliile legate de ţările care vor primi această susţinere vor fi discutate de către guvern şi, la acest moment, nu a fost luată o decizie", a declarat Hirokazu Matsuno, Şeful Secretariatului guvernului Japoniei.

De asemenea, Tokyo evaluează o posibilă asistență către Fiji și Malaezia, a informat luni ziarul Yomiuri, citat de Reuters.

Decizia de a extinde domeniul de aplicare a ajutorului internațional pentru proiectele militare vine după anunțul Japoniei din decembrie privind o consolidare a armatei care va dubla cheltuielile pentru apărare în cinci ani, deoarece încearcă să contracareze puterea militară în creștere a Chinei în Asia.

Japonia și-a intensificat, de asemenea, eforturile către țările în curs de dezvoltare, într-un efort de a contracara China. Prim-ministrul Fumio Kishida a anunțat, în martie,  un plan de 75 de miliarde de dolari în regiunea Asia-Pacific, încercând să creeze legături mai puternice cu țările din Asia de Sud și de Sud-Est.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel