Debarcare, foarte probabilă, a forțelor ruse la vărsarea Nistrului în Marea Neagră

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Statul Major General (SMG) ucrainean a informat, în jurul orei 13.00, că forțele ruse se pregătesc de debarcare în zona estuarului Nistrului.

În Zona Operațională a Mării Negre, ocupanții ruși continuă pregătirile pentru o operație de debarcare navală pe coasta Mării Negre a Ucrainei (raioanele Zatoka, Odessa). Se remarcă desfășurarea grupurilor navale în largul coastei”, se precizează pe pagina de facebook a SMG ucrainean.

Până în prezent, implicarea forțelor navale ruse la invazie a constat în lansarea rachetelor de croazieră Kalibr asupra teritoriului Ucrainei și ocuparea Insulei Șerpilor.

Informația privind debarcarea pe litoralul Mării Azov nu a fost confirmată de sursele ucrainene, deci este posibil ca navele de desant trimise înainte de invazie în Marea Azov să se fi întors în Marea Neagră.

În această ipoteză, forțele ruse au în Marea Neagră un maxim de 13 nave de desant, fiecare cu minim 300 de infanteriști marini la bord înzestrați cu transportoare blindate și tancuri, probabil și artilerie.

Zona Zatoka, anunțată de SMG ucrainean ca foarte probabilă pentru debarcare, se află la aproximativ 30 km S-V de Odessa și 120 km N-E de Sulina.

Cel mai important obiectiv din localitatea Zatoka este podul de 300 – 350 de metri peste Nistru, chiar la vărsarea în Marea Neagră, care leagă sudul regiunii Odessa (Bugeacul) de restul Ucrainei.

În afară de acest pod, mai există doar o singură cale de legătură a localităților din sudul regiunii Odessa cu restul țării, prin localitatea moldovenească Palanca, în care Ucraina deține zona de șosea, primită în schimbul terenului Giurgiulești, unde Republica Moldova a construit un port la Dunăre.

Ieri, forțele ruse au bombardat cu rachete mai multe localității în zona Bugeac, într-una dintre acestea aflându-se o stație de radiolocație, care permitea descoperirea aviației ruse.

O operație de debarcare de amploare, cum se profilează acum cu 4.000 de militari, trebuie neapărat susținută de aviație și se pare că de data aceasta forțele ruse vor acționa cu respectarea normelor tactice, deoarece până în prezent le-au ignorat total, înregistrând pierderi considerabile.

Tot astăzi, în sudul Ucrainei, forțe ruse (nivel probabil de trei batalioane) desantate din elicoptere au intrat în orașul Voznesensk (80 km N-NV Nikolaev) și urmează, cel mai probabil, să se deplaseze către centrala nucleară din localitatea  Yuzhnoukrainsk (Iujnoucrainsk).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel