De la „operațiune militară specială” la mobilizare. Geoană: Rusia dă semne de slăbiciune

Darius Muresan |
Data publicării:
Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO și generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale României. Foto: Mircea Geoană @OfficialFacebook
Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO și generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale României. Foto: Mircea Geoană @OfficialFacebook

Mircea Geoană a comentat decizia președintelui rus Vladimir Putin de a decreta mobilizare parțială ca urmare a războiului din Ucraina.

Întrebat de jurnaliştii de la Digi FM despre anunţul de mobilizare parţială a armatei, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a remarcat că Federaţia Rusă, prin vocea preşedintelui Putin, dă semne de „slăbiciune şi de un început de disperare”.

Dacă, în februarie, Putin vorbea referindu-se la manevrele din Ucraina ca la o simplă „operaţiune specială”, iată că prin mobilizarea parţială a armatei recunoaşte că e vorba, de fapt, despre un război. Şi că acest război merge prost.

 

Putin a decretat mobilizarea, deși la începutul invaziei a dat asigurări că nu va fi cazul

 

Deși la începutul invaziei din 24 februarie 2022 Vladimir Putin a dat asigurări că nu se va apel la mobilizare, situația de pe front și înfrângerile militare majore din ultimele săptămâni, mai ales din nord-est, unde rușii au pierdut Harkovul, a forțat Kremlinul să ia o asemenea măsură nepopulară.

Obiectivul anunțat este așa-zisa „eliberare” a Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce Putin a numit „sub jugul” Ucrainei.

Imediat după anunțul lui Putin, în care a lansat o nouă amenințare împotriva Occidentului cu un război nuclear, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că 300.000 de rezervişti vor fi mobilizaţi în Rusia.

„Rusia are o mare resursă de mobilizare. Un total de 300.000 de rezerviști vor fi chemați în timpul mobilizării parțiale”, susține ministrul apărării.

Anunțul a generat și primele proteste, deși minuscule. E de așteptat ca pe măsură ce războiul se prelungește, societatea rusă să intre din ce în ce mai mult într-o stare conflictuală cu conducerea Kremlinului, motiv pentru care Vladimir Putin a evitat cât a putut mobilizarea, fie ea și parțială.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel