Drone peste tot: Cum revoluția tehnologică de pe câmpurile de luptă din Ucraina remodelează războiul modern

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Milrem Robotics se asociază cu industria de apărare ucraineană pentru dezvoltarea UGV-urilor. Sursa foto: Milrem Robotics.
Milrem Robotics se asociază cu industria de apărare ucraineană pentru dezvoltarea UGV-urilor. Sursa foto: Milrem Robotics.

Utilizarea dronelor a avut un impact semnificativ asupra dinamicii liniei frontului din Ucraina, făcând aproape imposibile planificarea şi desfăşurarea unor operaţiunii militare în care să fie implicat un număra mare de blindate. Pe frontul din Ucraina, dronele servesc în diverse scopuri, de la efectuare unor misiuni de recunoaștere şi ataca, până la război psihologic. Ucraina a adaptat dronele atât în scopuri militare, cât și de propagandă, grupuri de voluntari furnizând mii de drone modificate armatei.

Capacitățile Ucrainei în materie de drone sunt substanțiale, cu un arsenal divers care include drone de recunoaștere imprimate 3D și testate pe linia frontului. Utilizarea dronelor de către forțele ucrainene este considerată crucială în conflictul în curs de desfășurare, jucând roluri semnificative în timpul misiunilor desfăşurate pe şi dincolo de linia frontului.

Impactul dronelor se extinde dincolo de domeniul militar, influențând atât situația de pe linia frontului, cât și aspectele psihologice ale conflictului. Capabilitățile Ucrainei în materie de drone au atras atenția internațională, evidențiind capacitatea industriei ucrainene de a adapta și utiliza eficient tehnologia care stă la baza dezvoltării dronelor.

Pe scurt, capacitățile militare ale Ucrainei, în special în ceea ce privește utilizarea dronelor, au remodelat dinamica liniei de front, oferind avantaje strategice în materie de recunoaștere, propagandă și operațiuni contraofensive.

Analiştii militari occidentali monitorizează îndeaproape utilizarea dronelor de către Ucraina, dar şi de către Rusia, recunoscând evoluția peisajului tehnologic pe câmpul de luptă.

În timp ce UAV-urile de toate tipurile şi dimensiunile au devenit indispensabile, experții militari încep să vadă ca ambele tabere încep să utilizeze vehicule terestre robotizate.

Sistemele observate până acum în imagini distribuite pe rețelele de socializare par a fi concepute pentru utilizarea în scop logistic. Un canal Telegram afiliat Kremlinului a publicat recent un clip care pretinde că prezintă un vehicul terestru fără pilot (UGV), care livrează provizii trupelor din prima linie.

 

Vehiculele terestre robotizate, noua inovaţie în războiul dronelor din Ucraina

 

,,Din cauza atâtor drone care operează în aer, atât cele de supraveghere, cât și cele de tip FPV, deplasarea a devenit foarte dificilă pentru ambele părți", a declarat pentru Defense News Sam Bendett, analist la Center for Naval Analyses. "Astfel, sarcinile obișnuite, cum ar fi logistică, aprovizionarea și evacuarea, sunt în pericol de a fi descoperite și atacate de drone".

Ca răspuns, forțele ucrainene și rusești utilizează în teren "platforme simple, de tip DIY" pentru astfel de sarcini, a adăugat Bendett.

Federico Borsari, membru al think tank-ului Center for European Policy Analysis cu sediul la Washington, a declarat că Rusia a desfășurat o nouă platformă robotizată, un vehicul terestru fără pilot (UGV). Acest UGV este construit cu ajutorul industrie ruse de apărare și este utilizat în operațiunile militare din regiune. Rusia a folosit vehicule terestre fără pilot pentru a livra muniție către unităţile militare aflate în prima linie, marcând prima utilizare a UGV-urilor în conflictul în curs de desfășurare.

Ambii experți sunt de acord că, pe baza aspectului platformei, este posibil ca aceasta să fi fost asamblată de soldați sau voluntari pe linia frontului. Bendett a precizat că alte proiecte de tip DIY similare, atât cu șenile, cât și cu roți, sunt în prezent testate de trupele rusești ca platforme logistice.

De asemenea, Ucraina a transformat tractoarele agricole în vehicule de deminare controlate de la distanță, prezentând adaptări inovatoare ca răspuns la conflictul cu Rusia.

Vehiculele terestre ucrainene fără pilot, echipate cu încărcături explozive, au fost folosite, de asemenea, pentru a ținti soldații ruși în tranșee. Dezvoltatorii de tehnologii militare din Ucraina au creat o drone terestre controlate de la distanță, capabile să transporte explozibili și să treacă pe sub vehicule blindate.

UGV-ul ucrainean Ratel, cunoscut și sub numele de Honey Badger, este proiectat să treacă pe sub tancurile rusești și să explodeze. Acesta poate transporta până la 77 de kilograme de explozibil.

Recent, Milrem Robotics din Estonia și industria de apărare ucraineană (UDI) au semnat recent un acord de cooperare pentru a dezvolta vehicule terestre fără pilot (UGV) și sisteme robotice de ultimă generație în scopuri militare. Milrem Robotics a livrat deja 15 UGV THeMIS Ucrainei, utilizate in scop logistic, pentru evacuarea victimelor și curățarea traseelor. Colaborarea are ca scop proiectarea și construirea de roboți de luptă avansați pentru Ucraina. 

Dezvoltarea vehiculelor terestre fără pilot continuă în Ucraina, cu proiecte precum UGV-ul ucrainean Ironclad care oferă sprijin în operațiunile de asalt pe linia frontului.

Ironclad este un vehicul terestru fără pilot (UGV) multifuncțional dezvoltat de inginerii ucraineni de la Roboneers. Proiectat pentru misiuni de luptă și sprijin tactic, acesta îndeplinește o varietate de funcții, cum ar fi sprijin material, tehnic și medical în lanțul tactic. Acest UGV revoluționar schimbă peisajul războiului, ajutând în operațiunile de asalt și oferind sprijin pe linia frontului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel