De ce e aproape imposibilă invadarea Kievului. Scutaru: Varianta Belarus ar pune o problemă Kremlinului. ”Este mai probabilă o încercare în Donbas”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Belarus
EXCLUSIV
Foto: Ministerul Apărării din Belarus

Ucrainenii prezic o ofensivă rusă majoră în primăvară, dar exclud varianta Belarus: Trebuie să fim pregătiți. 

Şeful Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksi Reznikov, se alătură celorlalți oficiali ucraineni și prezice că în primăvară va începe o nouă ofensivă pe scară largă a trupelor ruse.

Primăvara este cel mai bun moment pentru toate părțile pentru a reporni mișcarea ... Înțelegem că (rușii n.r.) vor fi gata să înceapă și bineînțeles că trebuie să fim pregătiți”, a spus ministrul, pentu BBC.

Foto: Forțele armate ucrainene

Totuși, spre deosebire de Șeful forțelor armate ucrainene Valeri Zalujnîi, ministrul apărării nu crede că Federația Rusă mai are resursele pentru un atac din nord. Într-un interviu acordat The Economist, Zalujnîi spunea că rușii antrenează aproximativ 200.000 de noi soldați și că nu are nicio îndoială că vor merge din nou la Kiev.

 

Scutaru: La nivel politic s-a decis o ofensivă

 

Fostul consilier prezidențial George Scutaru, CEO al New Strategy Center, arată că lucrurile încep să se clarifice în privința intențiilor lui Putin și că este destul de sigură perspectiva unei noi ofensive rusești.

Scutaru explică faptul că în maxim 2 luni Rusia va avea la dispoziție încă 350-400 de mii de noi militari pentru a-i arunca în luptă.

Foto: Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării

”Se termină ciclul de pregătire pentru cei 250-300 de mii de militari mobilizați. De asemenea, peste o lună și jumătate se va încheia și ciclul de pregătire a celor care au fost încorporați în toamnă”.

Aducerea lui Gherasimov este un semnal că la nivel politic s-a decis o ofensivă, opinează fostul consilier prezidențial.”Rămâne de văzut dacă se vor îndrepta spre Donețk și Luhansk sau vom asista la o ofensivă și spre alte direcții”.

 

Varianta Belarus - Toate calculele sunt împotrivă

 

Scutaru remarcă faptul că toate calculele sunt împotriva unei ofensive dinspre Belarus.

Zona de nord a Ucrainei este acum mult mai bine apărată, iar un eșec al invaziei ar arunca Belarusul în haos. Putin va fi nevoit să ocupe militar vecinul său de la vest și, de aici, o serie nesfârșită de probleme pentru Moscova care s-ar confrunta cu o opoziție puternică din partea mișcărilor de partizani. 

”Ucrainenii nu-și pot permite să ignore și o posibilă amenințare a capitalei, dar ținând cont de sprijinul (logistic și informațional n.r.) pe care îl au, de experiența acumulată cred că de data aceasta este aproape imposibilă invadarea Kievului.

O ofensivă din Belarus, inclusiv cu trupe ale Belarusului ar pune o problemă ulterioară Kremlinului. Belarus are undeva la 60-70 de mii de militari care pot fi folosiți într-o singură operațiune. Dacă ar reuși această ofensivă asupra Kievului, într-adevăr este finalul războiului, dar dacă această ofensivă eșuează, practic, acest lucru va destabiliza Belarusul.

În acel moment, este mult mai probabil scenariul unei revolte populare masive în Belarus, ce i-ar crea lui Putin probleme suplimentare: va trebui să ocupe militar acea țară, se va confrunta cu rezistență, partizani. În al doilea război mondial, germanii au avut mari probleme cu mișcarea de partizani din Belarus și la fel ar păți și rușii.

Cost - beneficiu, este mai puțin probabil ca Belarusul să fie forțat să intre militar în Ucraina. Cel mult, țara va fi folosită ca o platformă pentru inițierea unor lovituri aeriene, lovituri cu rachete, eventual pentru o ofensivă asupra capitalei. 

Armata rusă în Belarus / Foto: GUR

Cred că este mai probabilă o încercare de a ocupa întregul Donbas”, conchide președintele New Strategy Center 

La rândul lor, oficialii de la Pentagon declară că nu există informații care să confirme varianta unei pregătiri de atac dinspre nordul Ucrainei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, Pat Ryder, în prezent nu există semne de pregătire pentru o ofensivă a Federației Ruse din Belarus .

„Știm că forțele ruse s-au antrenat cu trupe din Belarus, dar acum nu există semne de acțiuni ofensive care par iminente”, a spus Pat Ryder.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel