De ce avioanele F-16 ale României nu au interceptat, în locul MiG-urilor, bombardierele Rusiei

Eduard Pascu |
Data publicării:
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Forțele Aeriene Române execută misiuni de Poliție Aeriană sub comanda NATO cu două tipuri de avioane F-16 și MiG-21 LanceR, a confirmat în exclusivitate pentru Defense România, Ministerul Apărării Naționale.

Evenimentul de ieri, când avioane de vânătoare MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române s-au ridicat în alarmă pentru a intercepta două bombardiere strategice rusești Tu-23M care erau însoțite de două avioane de vânătoare Su-27, a provocat vii dezbateri în mediul online.

Mulți s-au întrebat de ce nu au fost ridicate avioanele F-16 în timp ce alții chiar au luat peste picior intervenția MiG-21 LanceR. Există însă o explicație logică pentru care au intervenit MiG-urile și nu F-urile.

Redacția noastră a luat legătura cu MApN, iar colonelul Constantin Spânu, directorul de comunicare al MApN, a precizat, în exclusivitate pentru cititorii DefenseRomania care au fost motivele pentru care nu au fost ridicate avioanele F-16 ci MiG-21 LanceR.

 

De ce s-au ridicat avioanele MiG-21 și nu F-16 pentru a intercepta bombardierele Rusiei

 

(w670)

Astfel, misiunile de Poliție Aeriană se efectuează în funcție de un anumit grafic de programare. Mai exact, a fost 'rândul' MiG-urilor.

"Nu este nici un fel de secret. Noi efectuăm serviciul de Poliție Aeriană sub comandă NATO cu două tipuri de aeronave: MiG-21 LanceR și F-16.

Ele sunt programate la zbor în funcție de graficul de programare. Suntem în măsură, în orice moment, să executăm serviciul de Poliție Aeriană.

Suntem certificați la NATO cu ambele tipuri de aeronave. În momentul în care vor ieși din serviciul de luptă MiG-21 vor rămâne doar F-16 pentru Poliției Aeriană și atunci, indiferent de momentul în care vine o astfel de comandă se vor ridica doar avioanele F-16", ne-a declarat colonelul Constantin Spânu.  

Amintim că în cursul zilei de ier Comandamentul Aerian Aliat a anunțat, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că prima interceptare a bombardierelor ruseşti Tu-22M3, însoţite de avioane Su-27, a fost efectuată de către două avioane MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, deoarece acestea se îndreptau către spațiul aerian românesc.

Ulterior, în timp ce bombardierele ruseşti Tu-22M3 își continuau zborul aproape de spațiul aerian al NATO, și avioanele de vânătoare MiG-29 ale Forțelor Aeriene Bulgare şi-au făcut simţită prezenţa în spaţiul aerian al Mării Negre, urmărind de la distanţă aeronavele ruseşti.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel