Curtea Supremă a Rusiei a ordonat dizolvarea Memorial, cea mai importantă organizație de drepturile omului catalogată „agenție străină”

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Curtea Supremă a Rusiei a ordonat marţi dizolvarea ONG-ului Memorial, cea mai importantă organizaţie pentru drepturile omului din ţară, pentru că a încălcat legea privind agenţii străini, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

"Cererea Procuraturii Generale de dizolvare a Societăţii Internaţionale Istorice şi Educaţionale 'Memorial' va fi satisfăcută", a anunţat judecătoarea Alla Nazarova în decizia sa, citată de TASS.

Instanţa a anunţat doar decizia, nu şi motivele acesteia.

Această hotărâre judecătorească, care nu a intrat în vigoare, va duce la lichidarea tuturor filialelor organizaţiei. Memorial a declarat că o va ataca.

"Considerăm că decizia Curţii Supreme din Rusia, care a admis cererea Procuraturii Generale de a dizolva Memorial International, este ilegală şi nefondată şi o vom ataca", a declarat avocata Maria Eismont. Potrivit acesteia, "este o decizie nedreaptă care va dăuna" ţării.

"Acesta este un semnal negativ care arată că societatea şi ţara noastră se îndreaptă în direcţia greşită", a declarat Jan Raczynski, şeful Memorial, comentând decizia instanţei.

Procurorul Alexei Jafiarov a lansat marţi, în faţa Curţii, un atac direct împotriva ONG-ului, acuzându-l că " prezintă o imagine falsă a URSS ca stat terorist", că "denigrează memoria" celui de-al Doilea Război Mondial şi că încearcă să "reabiliteze criminalii nazişti".

Avocaţii ONG-ului au denunţat persecuţia ca fiind neîntemeiată, disproporţionată şi politică.

Procuratura Generală a intentat un proces la Curtea Supremă pentru a dizolva organizaţia internaţională Memorial - recunoscută ca ONG agent străin în Federaţia Rusă - pentru încălcarea legii privind agenţii străini.

În acelaşi timp, Procuratura din Moscova a intentat un proces similar împotriva centrului rus pentru drepturile omului Memorial, acuzat de apologia "terorismului şi a extremismului", pe lângă încălcarea legii privind agenţii străini. O audiere în acest caz este programată pentru miercuri la un tribunal din Moscova.

 

Memorial International a fost adăugată în 2016 în registrul ONG-urilor agenţi străini



Memorial International a fost adăugată în 2016 în registrul ONG-urilor agenţi străini. De-a lungul anilor, organizaţia a fost amendată în repetate rânduri de instanţele din Federaţia Rusă pentru încălcarea legii privind agenţii străini.

Această etichetă, care aminteşte de "duşmanul poporului" din timpul URSS, se referă la organizaţiile considerate că acţionează împotriva intereselor ruseşti prin faptul că primesc fonduri străine, scrie AFP.

Memorial a subliniat că nu a încălcat această lege.

Memorial investighează de mai bine de treizeci de ani epurările sovietice şi recenzează represiunile contemporane, inclusiv cele ale regimului Putin.

Înainte de pronunţarea verdictului, organizaţia a declarat că va încerca să îşi continue activitatea, chiar dacă va fi interzisă.

Memorial este una dintre cele mai recente victime dintr-o listă lungă de ONG-uri, opozanţi şi instituţii media care au fost urmărite penal în ultimele luni, scrie AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel