Cum pierde Romarm contracte importante. MApN avertizează că există riscul dependenței de companii străine

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
LAROM
LAROM

MApN a trimis către Claudiu Năsui, ministrul Economiei, un document în care atrage atenția că în urma propunerilor de replanificare a termenelor de omologare a munițiilor, există posibilitatea pierderii de către Romarm a unor venituri importante și, în ceea ce privește MApN, crearea dependenței de companii străine.

Industria de apărare din România se plânge că foarte puține fonduri din cei 2% alocați pentru apărare ajung în industria locală. 

Însă în adresa semnată de Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, cu destinația Ministerul Economiei, se atragea atenția asupra cazului Romarm, care, deși MApN dorește să plaseze comenzi, nu a reușit să își omologheze produsele. De precizat că potrivit legislației, în cazul în care produsul nu este omologat, comanda nu poate fi plasată. 

Din adresa menționată, trimisă direct către Claudiu Năsui, ministrul Economiei, cităm: „Vă informăm că, în urma propunerilor de replanificare a termenelor de omologare a munițiilor, există posibilitatea pierderii, de către CN ROMARM S.A., a unor importante venituri, iar în ceea ce privește Ministerul Apărării Naționale, crearea dependenței de companii străine, în condițiile în care securitatea aprovizionării și crearea capacității de reface a stocurilor de muniții de război impun aprovizionarea din surse naționale”.

 

Cum pierde Romarm contracte, iar MApN e nevoită să reia procedurile

 

MApN oferă câteva exemple. Un caz interesant e lovitura cal. 122 mm cu bătaie mărită, unde la procedura de achiziție din 2020 au depus candidaturi doi operatori interni, e vorba de Romarm și de o altă companie privată. Se pare că în ciuda faptului că produsul MApN era omologat, niciun operator nu a prezentat o ofertă conformă cerințelor iar procedura a fost anulată. La reluarea procedurii, anul acesta pe lângă cei doi operatori economici interni a mai depus o ofertă și o firmă externă.

La fel s-a întâmplat și cu lovitura cu bombă explozivă cal. 82 mm și cea de 120 mm, „produse tradiționale din portofoliul” Romarm, unde în 2020 procedura de achiziție a fost anulată deoarece oferta nu a fost conformă și nu a respectat cerințele fișei de produs. La reluarea procedurii anul acesta, „pe lângă C.N. ROMARM S.A., care până în prezent nu a omologat lovitura cu bombă explozivă cal. 120 mm, au depus candidaturi alți doi operatori economici (unul român și unul străin), care ar putea avea oferte viabile”, se arată în adresa trimisă de MApN, către Ministerul Economiei.

Un alt exemplu e reprezentat de „procedura de atribuire organizată în anul 2020, pentru achiziția loviturii de 76x636 mm cu proiectiv de instrucție inert, trasor, în cadrul căreia C.N. ROMARM S.A. nu a depus o ofertă conformă, în consecință procedura s-a anulat, reluându-se în anul 2021, când C.N. ROMARM S.A. nu a depus ofertă”.

MApN concluzionează că având în vedere graficul acitivăților de omologare al munițiilor, pentru cele cu „țintă maxim lunile august-septembrie 2021”, Ministerul va demara proceduri de achiziție astfel încât „să poată da șanse de participare” și filialelor Romar.

„Pentru munițiile la care termenul propus pentru omologare este octombrie - decembrie 2021 și care sunt finalizate în acest an, ne vedem nevoiți de a face achiziția din alte surse externe”, se precizează în document.

În finalul adresei MApN amintește că tocmai pentru a veni în sprijinul industriei naționale de apărare a trimis anual, începând din 2019, intențiile privind achizițiile de ecihpamente, piese și muniții pe o perioadă de 10 ani.

VEZI AICI adresa integrală trimisă de MApN către Ministerul Economiei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel