Cum își propune SUA să înlocuiască tancurile Abrams pe câmpul de luptă? Peste 20 de ani celebrul blindat american ar arăta cu totul diferit

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul prototip al tancului Abrams X, proiectat de General Dynamics Land Systems, a fost prezentat la expoziţia militară AUSA 2022. Sursa Foto: Breaking Defense.
Primul prototip al tancului Abrams X, proiectat de General Dynamics Land Systems, a fost prezentat la expoziţia militară AUSA 2022. Sursa Foto: Breaking Defense.

Un raport al Army Science Board (ASB) sugerează că tancul M1 Abrams ar putea deveni ineficient pe câmpul de luptă într-un eventual conflict militar pe care SUA l-ar avea cu China. Raportul recomandă armate SUA ca până în anul 2040 să dezvolte o generaţie de vehicule blindate cu totul nouă, mai mici, mai uşoare și fără echipaj, care să înlocuiască M1 Abrams.

Army Science Board (ASB), un grup independent de experți autorizat la nivel federal in SUA care îl consiliază pe secretarul armatei americane, a publicat recent o evaluare privind viitorul tancului M1. Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea unuia sau mai multor tipuri de "Vehicule de luptă de generația a 5-a", sau 5GCV, pentru a răspunde cerințelor operaționale din anii 2040.

Această evaluare a generat îngrijorări cu privire la capacitatea tancului M1 Abrams de a domina în conflictele de nivel înalt cu Armata Populară de Eliberare (PLA) din China

Ca răspuns la aceste îngrijorări, se pare că armata își anulează planurile actuale de modernizare a tancului M1 Abrams și optează în schimb pentru un plan de modernizare mai semnificativ

Pe scurt, "Abrams 2040" se referă la potențiala obsolescență a tancului M1 Abrams până în 2040 în contextul unor conflicte viitoare, ceea ce determină discuții despre necesitatea unor noi tehnologii militare și planuri de modernizare.

Statele Unite iau acum în considerare ideea că Abrams, principalul său tanc de luptă, nu va fi suficient de eficient pe câmpul de luptă în anii 2040, mai ales în contextul unei confruntării militare cu China.

Experții militari americani analizează în prezent cât de eficiente vor fi tancurile  Abrams pe câmpul de luptă peste 20 de ani, iar Consiliul științific al Armatei SUA (ASB) a ajuns la concluzia că avantajele tehnice actuale ale acestui blindat nu vor mai fi de actualitate peste 20 de ani.

În același timp, se pune întrebarea ce soluție propune ASB pentru înlocuirea tancului M1 Abrams, iar aici experții consiliului oferă o serie de concepte diferite care ar putea fi utile pentru armata americană în anii 2040, iar aceste concepte sunt descrise într-un amplu articol al publicaţiei The War Zone.

Opțiunea cu "cel mai mic risc" propune crearea unui tanc bazat pe M1, cu un tun de 130 mm, mitralieră și ATGM, cu o greutate de 55-60 de tone, cu sisteme de protecție activă și cu o propulsie hibridă.

De altfel, după cum s-a menționat, U.S. Army a făcut anterior aluzie la un proiect similar atunci când, în luna septembrie a acestui an, SUA și-a schimbat în mod neașteptat planurile de dezvoltare pentru un nou tanc, renunțând la a moderniza M1 Abrams la versiunea SEPv4 în favoarea proiectului Abrams M1E3.

De asemenea, merită menționat că a fost prezentat şi un prototip al AbramsX, care ar putea face aluzie la cum ar putea arăta viitorul Abrams M1E3.

Este suficient să spunem că AbramsX arată foarte bine, aşa cum l-a gândit şi proiectat compania General Dynamics, pentru a fi viitorul tanc al armatei SUA.

După cum se poate observa în imagini, turela tancului AbramsX a fost reproiectata, fiind cu totul diferită de cea a generaţiei M1 Abrams. Turela dispune acum de mai multe sisteme de camere şi ochire electro-optice și de o stație de armament controlată de la distanță - cu un tun de 30 mm. De asemenea, dispune de un nou tun de 120 mm, derivat din XM360.

Dar sistemul de propulsie hibrid este probabil cea mai interesantă caracteristică a tancului AbramsX. General Dynamics spune că acest lucru va duce la o economie de combustibil de 50%.

De asemenea, nu este un secret faptul că armata SUA, printre altele, a fost din ce în ce mai interesată de sistemele de propulsie hibride convenționale-electrice pentru tancuri și alte vehicule pentru a ajuta la ușurarea problemelor logistice și la reducerea costurilor de operare.

Cu toate acestea, ASB spune că rămân întrebări cu privire la aceste vehicule în contextul "mobilității strategice", ceea ce înseamnă desfășurarea acestor tancuri pe câmpul de luptă în cazul unui război la scară largă.

În plus, ASB afirmă că Armata SUA ar putea lua în considerare crearea unui nou tanc ușor cu o greutate cuprinsă între 35-40 de tone și a unui sistem robotizat - un tanc tanc operat de la distanţa care să cântărească 20-30 de tone - publicația afirmă că aceasta este o propunere interesantă, având în vedere că Pentagonul a ales să achiziţioneze recent blindatul uşor M10 Booker cu un tun de 105 mm, care nu a fost clasificat ca tanc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel