Cum arată „bunăvoința” Rusiei. Un Tu-22 a lansat trei rachete către o zonă rezidențială din Odesa ucigând 17 oameni

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Într-un atac cu rachete executat noaptea trecută asupra sudului regiunii Odessa, cel puțin 17 persoane au fost ucise și 31 rănite.

Bombardiere strategice rusești Tu-22M au lansat trei rachete Kh-22, care au lovit un bloc de locuințe și un centru de agrement în raionul Belgorod-Dnestrovski.

Potrivit publicației ucrainene Dumskaya, la ora 06:00, numărul morților ajunsese la 17 persoane dintre care un copil, iar cel al răniților la 31, inclusiv o femeie însărcinată și patru copii.

Opt persoane au fost salvate din clădirile distruse, printre care trei copii. La ora șase dimineața, operațiunile de căutare erau în desfășurare, blocul de locuințe – un turn cu nouă etaje, fiind puternic avariat.

 

Atacul are loc la o zi după retragerea de pe Insula Șerpilor

 

Comentariul autorului: Atacul are loc la doar o zi după ce forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor și demonstrează că Moscova poate lovi oricând și oriunde în regiunea Odessa, fără să fie nevoie să dețină o așa-zisă poziție strategică pe Insula Șerpilor.

Versiunea enunțată de Ministerul rus al Apărării, potrivit căreia și-a retras forțele de pe insulă în semn de bunăvoință pentru un coridor naval, nu mai stă deloc în picioare, deși, oricum, nimeni nu a crezut-o.

Moscova a făcut o eroare când a cucerit Insula Șerpilor, deoarece, ulterior,  și-a expus inutil trupele. Într-adevăr, de acolo putea să amenințe tot sudul regiunii Odessa, dar Rusia nu deține tehnică de luptă atât de performantă, astfel încât să poată proteja o poziție fixă de o suprafață mică, aflată în raza de acțiune inclusiv a artileriei.

Potrivit, informațiilor publicate de partea ucraineană,  în noaptea de 29-30 iunie, înainte de anunțul rușilor că s-au retras, insula a fost supusă unui atac puternic, în care au fost folosite, printre altele, noile sisteme autohtone de artilerie autopropulsată ”Bogdan”, sisteme primite din Occident – probabil HIMARS sau PzH 2000, și aviație, inclusiv drone.

Rușii au încercat să riposteze loviturilor ucrainene, dar elicopterul de atac Ka-52, trimis să atace forțele ucrainene, a fost doborât și s-a prăbușit în mare, iar trei rachete Kh-31 lansate de două avioane Su-35 nu și-au atins țintele.

După cum menționam în urmă cu o lună, s-a demonstrat că Rusia deținea pe Insula Șerpilor, la gurile Dunării, mai degrabă un cimitir pentru proprii militari, decât o poziție strategică.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel