Cum a fost ”teleportat” un avion de linie turcesc pe frontul de la Bahmut. România: Peste 10% din aeronavele care traversează Dobrogea au probleme cu GPS-ul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Perturbarea sistemelor de navigație nu este un fenomen nou și a devenit tot mai evident începând cu 2022.  Avioanele de linie se confruntă cu bruierea semnalelor GPS de mai bine de 15 ani.

Capacitățile de război electronic ale Federației Ruse reprezintă o amenințare la adresa sistemelor de navigație prin satelit.  Rusia atacă tot mai des sistemele de navigație prin satelit, în special în regiunile Mării Baltice și Mării Negre.

Un caz relatat de The Kyiv Post, privind anomaliile traseului de zbor al unui avion de linie, arată cât de periculoase sunt acșuinile Rusiei din ultima perioadă.

Astfel, potrivit datelor portalului Flightradar24, avionul companiei turce Southwing Airlines, a efectuat pe 10 mai o cursă Moscova - Antalya, folosind un traseu de zbor care trecea direct prin linia frontului din estul Ucrainei. Avionul a survolat spațiul aerian al regiunii ucrainene Harkiv, iar mai apoi Bahmutul.

Cu toate acestea, publicația Kyiv Post a raportat că avionul se afla la sute de kilometri de granița cu Ucraina, ceea ce este confirmat de ADS-B Exchange, conform căruia Boeing-ul turc nu a survolat niciun moment teritoriul Ucrainei.

Deși o eroare a aplicației Flightradar24 nu poate fi exclusă, cauza cea mai probabilă a acestei anomalii o reprezintă  războiul electronic folosit de Federația Rusă pe scară largă.

 

România: Peste 10% din aeronavele care traversează Dobrogea au probleme cu GPS-ul

 

În septembrie 2023, generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei Române de la momentul respectiv, a avertizat împotriva pericolelor de navigație pe care le prezintă aceste interferențe și a acuzat Federația Rusă că obstrucționează în mod constant comunicațiile GPS.

Rusia folosește tehnici avansate de bruiaj (jamming) și spoofing (falsificarea semnalului GPS) pentru a perturba funcționarea acestora.

Potrivit unei analize a eARC, care citează datele GPSJAM, peste 10% dintre aeronavele care au survolat zona Dobrogei au raportat probleme de precizie în navigație. Aeronavele care au traversat aceste zone au semnalat semnale slabe de navigație, mai arată analiza.

Războiul electronic,a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând și statele NATO.

Falsificarea semnalului GPS (spoofing) poate perturba sistemele de ghidare GPS ale dronelor și armamentului de precizie fabricat de SUA și NATO, reprezentând o amenințare gravă atât pentru operațiile militare, cât și pentru cele civile.

Federația Rusă demonstrează o expertiză semnificativă în războiul electronic de acest tip, cu numeroase incidente de falsificare a semnalelor GPS înregistrate în apropierea teritoriilor rusești și a zonelor controlate de Federația Rusă, situate în vecinătatea Mării Negre. 

Situația nu e nouă. În 2021, în 2021, trei nave de război ale NATO (USS Defender , USS Ross și o navă a Marinei Regale Olandeze) au avut pozițiile falsificate în largul coastei Crimeii anexate de Federația Rusă. 

Implicațiile sunt majore, se arată în analiză.

Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime. De asemenea, astfel de acțiuni pot afecta infrastructura de telecomunicații și pot submina securitatea națională prin culegerea de informații sensibile și inducerea în eroare a sistemelor de apărare. 

De asemenea, inclusiv funcționarea sistemului radar din zona de sud-est a României ar putea să fie afectată de măsurile Rusiei.

Subunitățile rusești de luptă radioelectronică (REB) din cadrul Forțelor Terestre la nivel tactic dețin capacități de bruiaj atât pentru unități de război electronic pentru combaterea sistemelor terestre (REB-N), cât și unități de război electronic pentru combaterea sistemelor spațiale (REB-K).

Ce măsuri pot fi luate? Printre măsurile necesare se numără implementarea de sisteme alternative de navigație, dezvoltarea de contramăsuri electronice  și colaborarea diplomatică pentru a combate aceste practici periculoase, se mai arată în analiza E-ARC. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel