Cum a primit Ucraina decizia lui Zelenski de a-l schimba pe șeful Armatei și cine este noul comandant-șef, Oleksandr Sîrskîi

Valeri Zalujnîi și Oleksandr Sîrskîi (Sîrski) / Foto: facebook/Valeri Zalujnîi
Valeri Zalujnîi și Oleksandr Sîrskîi (Sîrski) / Foto: facebook/Valeri Zalujnîi

La 8 februarie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit pe comandantul Forțelor Terestre, Oleksandr Sîrskîi, îm funcția de comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Din reacțiile celor care au comentat pe subiectul înlocuirii șefului Armatei ucrainene - atât pe pagina oficială de Facebook a președintelui, cât și la articolele postate de Ukrainska Pravda - reiese că la nivel general există o oarecare stare de nemulțumire a populației.

În același timp sunt și opinii favorabile deciziei, una care a reieșit în urma analizei realiste a situației de pe front. ”Ceva trebuia schimbat, greșeala lui Zalujnîi e că lucrurile nu merg prea bine, ca să o spunem ușor. Și nu avem timp să așteptăm până se dovedește că rușii mușcă de la 400 m la un kilometru din teritoriul nostru în fiecare zi. Se vorbește puțin despre asta, dar trebuie făcut ceva în privința eșecului atacului și a apărării în esență, folosind metode diferite decât a domnului Zalujnîi”, arată un comentariu postat pe UPravda.

Totuși, decizia lui Zelenski nu a fost prea bine primită de populația ucraineană, o mare parte dintre comentarii fiind împotriva unei schimbări a șefului Armatei.

4. Yermak, Ze... (1_03590900.PNG)Yermak, Zelenski și Budanov, îndreptându-se spre insula Șerpilor

De asemenea, un număr important de comentarii îl vizează pe Andrii Yermak, cel mai important consilier al președintelui, văzut ca fiind - probabil - cel mai important om din statul ucrainean (după Zelenski), capabil să influențeze orice decizie politică și militară a Ucrainei. Andrii Yermak este acuzat că acum va controla și deciziile armatei.

Singurul lucru din Ucraina care nu era sub controlul yermakului era armata. Datorită acestui fapt, Ucraina a supraviețuit. Dar acum armata a căzut sub yermak” sau ”Yermak acum va controla cabinetul (guvernul), parlamentul, dar și armata. Visele devin realitate” sunt câteva dintre comentariile celor de pe UPravda. 

În orice caz, situația le convine de minune rușilor, care au în față - pentru prima dată de la începutul invadării Ucrainei - un răspuns șovăitor din partea decidenților de la Kiev.

 

Cine este Oleksandr Sîrskîi, înlocuitorul lui Valeri Zalujnîi

Oleksandr Sîrskîi / Sursa canal ul de telegram Oleksandr Sîrskîi (Сирський)

Numele lui Sîrskîi a apărut încă de la început ăe lista posibililor înlocuitori. Pe 31 ianuarie, ziarul britanic Times a scris că Sîrskîi era una dintre cele două persoane care au refuzat acestă poziție oferită de președintele Zelenski. Celălalt era Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații a Armatei (GUR/HUR).

În cele din urmă, președintele l-a ales pe Sîrskîi - și acesta a fost de acord.

Oleksandr Sîrskîi s-a născut la 26 iulie 1965 în satul Novinky, districtul Kirzhatsky, regiunea Vladimir (aflată la câțiva kilometri de Moscova). În 1986, a absolvit Școala superioară de comandă militară din Moscova (МВОКУ).

După 2014, odată cu începutul ostilităților în estul Ucrainei, a fost șeful de stat major al Forțelor ucrainene în războiul din Donbas.

Din 5 august 2019, este comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Odată cu începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi a fost numit comandantul apărării Kievului.

În februarie-martie 2022, pentru a preveni înaintarea trupelor de ocupație la Kiev, prin decizia lui Sîrskîi, au fost distruse puncte de trecere din regiunea Kiev, iar pe 26 februarie a fost aruncat în aer un baraj de pe râul Irpin, care de asemenea a dus la inundarea poziţiilor armatei ruse. Ca urmare a acestor acțiuni, ofensiva rapidă rusă asupra Kievului a eșuat. 

Ulterior, din vara anului 2022, el a fost unul dintre comandanții contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkiv.

În 2022-2023, a fost comandantul bazei forțelor aeriene Khortiția.

În toamna 2022 - primăvara 2023, a gestionat apărarea lui Soledar și Bahmut.

 

Cum e văzut noul Comandant al Armatei de militarii săi

Oleksandr Sîrski, în  2022 /Foto: Forțele terestre ale Ucrainei

OleksandrSîrskîi este considerat de analiștii ucraineni drept „unul dintre cei mai creativi militari din ziua de azi”.

Un alt fost subordonat al generalului l-a descris astfel: „Nu este un general sovietic sau un „măcelar”, așa cum îl înfățișează inamicul. Este un maestru în adunarea și organizarea echipelor de oameni capabili să creeze strategii remarcabile.”

Pe de altă parte, un număr de ofițeri cu care jurnaliștii BBC au discutat au vorbit negativ despre Sîrskîi ca o persoană „căreia nu-i pasă prea mult să salveze viețile soldaților. Și, de asemenea, s-au plâns unii ofițeri, îi place să încalce verticala puterii și să se amestece în conducerea unităților până la nivelul companiei”.

„Sîrskîi se bucură de un mare respect în armată. Impresionează prin intenția sa, determinarea și viclenia. Doarme doar patru ore și jumătate pe zi. Singura relaxare sunt orele zilnice în sala de sport”, a declarat corespondentul BBC Jonathan Beale , care l-a intervievat anul trecut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel