Cu ce a lovit Ucraina Luganskul ocupat din 2014? „Botezul” pentru Storm Shadow britanice și speculații privind racheta momeală ADM-160

Darius Muresan , Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Orașul ucrainean Lugansk, ocupat de ruși din 2014, lovit de forțele Armate ale Ucrainei. Foto: Jurnalistul ucrainean Andriy Tsaplienko
Orașul ucrainean Lugansk, ocupat de ruși din 2014, lovit de forțele Armate ale Ucrainei. Foto: Jurnalistul ucrainean Andriy Tsaplienko

În seara de 12 mai,  mai multe explozii au răsunat în centrul orașului Lugansk ocupat, aflat la 90-100 km de linia frontului.

Incidentul s-a produs ca urmare a loviturilor cu un tip necunoscut de armă, a informat presa ucraineană, care citează surse locale de pe rețelele de socializare.

O rachetă necunoscută a lovit o clădire de pe strada Tsimlyanska, numărul 11, situată în centrul orașului Lugansk, potrivit publicației ucrainene Militarnii.

Martorii oculari au raportat trei explozii consecutive, care au fost precedate de sunetul caracteristic al unui obiect care zboară prin aer.

 

Rusia a pierdut cantitate semnificativă de echipament militar în Lugansk. Speculații privind folosirea rachetei ADM-160B MALD în atac

 

2. Marea Brit... (racheta-storm-shadow_70149000.jpg)

Marea Britanie a confirmat furnizarea de rachete de croazieră Storm Shadow către Ucraina. Imagine grafica. Sursa: DefenseExpress

Localnicii au găsit în apropierea locului exploziei rămășițele unei rachete momeală ADM-160B MALD (potrivit Ria Novosti) care, a căzut cu puțin timp înainte de explozii. Aceste rachete dezvoltate de compania americană Raytheon Corporation sunt destinate înșelării sistemelor de apărare antiaeriană. Transferul lor în Ucraina nu a fost confirmat.

Deocamdată sunt avansate mai multe ipoteze despre ce se afla în locația lovită, fiind luată în calcul lovirea inclusiv unei a doua locații, potrivit publicației ucrainene Obozrevatel, care remarcă și faptul că pe 12 mai s-a sărbătorit ziua autoproclamatei Republici Populare Lugansk.

Media ucrainene fac aluzie la distrugerea unui depozit cu o cantitate semnificativă de echipament militar. Potrivit unei alte versiuni, una dintre lovituri ar fi fost înregistrată la uzina Polypak, care se află pe teritoriul fostei fabrici „100” care produce mașini și echipamente cu destinație specială, inclusiv muniție. Jurnalistul militar ucrainean, corespondentul „1+1”, Andriy Tsaplienko, a adăugat că, pe lângă fabrică, a fost atacat și un depozit de petrol.

Deputatul Viktor Vodolatsky din  Duma de Stat a Rusiei ar fi fost rănit ușor în explozie, precum și șase copii, doi fiind într-o stare moderată. Ginerele ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar fi fost la Lugansk chiar înainte de explozie.

 

Cel mai probabil pentru racheta britanică Storm Shadow lovirea Luganskului ocupat de ruși din 2014 a fost „botezul”. Ucrainenii pregătesc contraofensiva

 

3. Rachetă St... (rachete-storm-shadow-mbda_02403900.jpg)

Rachetă Storm Shadow

Deocamdată nu se cunoaște tipul de armă cu care Forțele Armate ucrainene au lovit clădirea din Lugansk. Sunt luate în calcul rachetele sol-sol Grim-2 de fabricație ucraineană, precum și rachetele aer-sol Storm Shadow, pe care Marea Britanie a anunțat că le-a trimis Ucrainei, acestea din urmă fiind mai plauzibile pe fondul întrebuințării rachetei momeală ADM-160B MALD, lansată din aer.

Loviturile cu rachete asupra unor ținte din orașul Lugansk ar face parte dintr-un plan militar ucrainean mai mare prin care să se distrugă obiective de sprijin rusești din spatele frontului. În acest sens, forțele ucrainene ar fi declanșat deja operații de „formare” (pregătire – n.a.) a contraofensivei a anunțat, pe 11 mai, postul CNN, cu referire la oficialii militari occidentali de rang înalt, potrivit publicației Korrespondent. „Formarea” implică lovituri asupra depozitelor de arme, centrelor de comandă, sistemelor blindate și de artilerie. Acest lucru ar trebui să pregătească câmpul de luptă pentru contraofensivă.

Tot în seara de 12 mai, o explozie puternică s-a auzit și la Melitopol, în regiunea Zaporojie. În cartierele de est și de nord ale orașului și chiar și în satele din jur, au dispărut curentul, apa și comunicațiile, a relatat primarul orașului, Ivan Fedorov.

La Bakhmut, aflat la 90 aproximativ de km de Lugansk, militarii ucraineni, pe parcursul a trei zile de acțiuni contraofensive, au eliberat 17,3 km pătrați, a declarat în seara de 12 mai, Serghei Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe Est a armatei ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel