CSAT decide creșterea capacității de reacție a Armatei la frontiera fluvială cu Ucraina. România va spori capacitățile industriei de apărare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
FOTO: MApN via Foto: lt. Mădălina Boboc, cap. Lungu Florin
FOTO: MApN via Foto: lt. Mădălina Boboc, cap. Lungu Florin

Joi, 12 octombrie 2023, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Printre temele analizate în cadrul ședinței CSAT s-au numărat aspectele privind cele mai recente evoluții de la granița României, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

În ultima lună, situația de securitate în regiune s-a deteriorat semnificativ, ca urmare a sporirii acțiunilor ostile ale Rusiei la adresa securității și libertății de navigație în Marea Neagră.

Intensificarea atacurilor rusești cu drone asupra porturilor maritime și fluviale ale Ucrainei în zona Mării Negre și incidentele cu fragmente de drone căzute pe teritoriul țării noastre și implicit al NATO au crescut riscul de escaladare.

România primit din partea tuturor Aliaților și partenerilor sprijin politic și practic semnificativ, care a inclus și componenta de poliție aeriană și supravegherea spațiului aerian de deasupra Mării Negre.

Printr-o comunicare directă permanentă la nivel politic și militar, România își informează constant și detaliat toți Aliații și partenerii, inclusiv cei strategici, privind evoluțiile și potențialul impact al acestora.

MApN a prezentat un set de măsuri concrete pentru creșterea capacității de supraveghere aeriană, detecție și intervenție (în funcție de situație) în regiunile din proximitatea obiectivelor ucrainene vizate de atacurile ruse.

 

Înzestrarea Armatei pentru perioada 2024–2033

CSAT 12 octombrie 2023

Agresiunea Federației Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea și reconfigurarea programelor de înzestrare a Armatei Române.

Aceasta include creșterea achiziției de muniții necesare pentru luptă și pentru constituirea graduală a stocurilor.

România va menține alocațiile bugetare pentru Apărare la 2,5% din PIB, iar Armata României își va concentra eforturile strategice pentru consolidarea capacității de apărare la nivel național și în cadru Aliat.

Consolidarea Armatei se va face  prin dotarea cu tehnică și echipamente militare performante, compatibile și interoperabile cu cele ale armatelor celorlalte state membre NATO și UE.

România trebuie să dețină capacități industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă.

Capacitățile industriale vor produce tehnică de luptă pentru Armata română și pentru menținerea în stare operațională a echipamentelor achiziționate.

De asemenea capacitățile industriale vor fi utilizate pentru fabricarea/dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităților militare în situații de criză sau război.

Drept urmare, membrii Consiliului au aprobat Planul de înzestrare a Armatei României 2024-2033, se mai arată în comunicatul CSAT.

Citește și: Ce programe de înzestrare va demara anul acesta România. Urmează o ședință CSAT unde înzestrarea Armatei va fi pe ordinea de zi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel