Criza pakistanezo-iraniană se acutizează. După atacurile cu rachete ale Gărzilor Revoluționare asupra grupării "Armata Justiției", Pakistanul a răspuns cu lovituri în Iran

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Pakistanul a investit semnificativ în programe pentru dezvoltarea de rachete.
Pakistanul a investit semnificativ în programe pentru dezvoltarea de rachete.

Pakistanul a decis, miercuri, să-și recheme ambasadorul acreditat la Teheran, și l-a împiedicat pe ambasadorul iranian să se întoarcă la Islamabad, în urma unui bombardament al Gărzilor Revoluționare în regiunea de frontieră Balochistan. Este a treia țară care a fost supusă unui atac cu rachete de pe teritoriul iranian, la câteva ore după loviturile din Irak și Siria.

Presa iraniană a relatat, marți seară, că două sedii aparținând grupării de opoziție "Armata Justiției" au fost atacate "cu rachete și drone și au fost distruse", fără a menționa sursa acestei știri sau sursa lansării rachetelor.

Incidentul a avut loc la sfârșitul unei zile lungi în care Gărzile Revoluționare au lansat 24 de rachete în Siria și Irak. În declarația făcută, Gărzile susțin că au efectuat luni un atac asupra unui "sediu de spionaj" israelian în orașul Erbil, Irak. La scurt timp, Irakul a negat existența unui astfel de centru de spionaj în țară.

Presa locală pakistaneză a relatat că au fost vizate locuri din apropierea Panjgur, în provincia Balochistan din sud-vestul Pakistanului, care împarte o graniță de aproximativ o mie de kilometri cu Iranul.

 

Acțiuni unilaterale

 

Este prima tensiune acută de acest gen între Iran, care încearcă să-și dezvolte programul nuclear, și vecinul său deținător de arme nucleare, Pakistan.

La câteva ore după atac, Ministerul de Externe pakistanez a emis o declarație prin care condamna atacul iranian în cei mai fermi termeni. Declarația a avertizat că accidentul ar putea avea "consecințe grave" și pune "responsabilitatea pentru consecințele care vor cădea în întregime asupra Iranului", adăugând: "Ceea ce ne sporește îngrijorarea este că acest act ilegal a avut loc în ciuda existenței unor canale diverse de comunicare între Pakistan și Iran".

Anunțul unui atac asupra teritoriului pakistanez a venit la o oră după ce ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian a publicat imagini de la întâlnirea sa cu premierul pakistanez Anwar Haq Kakar, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. Teheranul și Islamabadul fac în mod regulat schimb de acuzații privind permisiunea militanților să folosească teritoriul celeilalte țări pentru a lansa atacuri, dar aceste acuzații rareori se transformă în intervenția militară directă a unei părți împotriva alteia.

 

Teheranul apără atacurile

 

La Davos, Abdullahian a declarat miercuri: "În ceea ce privește Pakistanul, niciunul dintre cetățenii țării frățești și prietene nu a fost vizat de rachete și drone iraniene", adăugând: "Așa-numita grupare (Armata Justiției), care este un grup terorist iranian, a fost vizat".

Abdullahian a spus: "Respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului și Pakistanului, dar nu vom accepta ca securitatea noastră națională să fie amenințată și nu avem rezerve sau ezitări când vine vorba de interesele noastre naționale".

În ceea ce privește atacul asupra regiunii Kurdistan, Abdullahian a susținut că Teheranul a furnizat Irakului informații cu privire la activitățile serviciului de informații israelian (Mossad) în regiunea Kurdistanului irakian.

Ministrul nu a comentat decizia Islamabadului de a-l împiedica pe ambasadorul iranian să intre pe teritoriul pakistanez, precum și de a-l chema pe ambasadorul pakistanez de la Teheran.

 

Pakistanul a răspuns cu atacuri în Iran

 

Situația a evoluat rapid, iar joi dimineață Ministerul Afacerilor Externe pakistanez a anunțat deja executarea unor lovituri militare împotriva grupărilor armate anti-Islamabad din Iran.

Ministerul a declarat într-un comunicat: "În această dimineață, Pakistanul a efectuat o serie de lovituri militare precise, înalt coordonate, îndreptate în mod special împotriva ascunzătorilor teroriste din provincia iraniană Sistan și Baluchestan". Mai mulți "terorişti" au fost uciși în timpul operației care s-a bazat pe informații precise.

Pe de altă parte, televiziunea de stat iraniană a anunțat că cel puțin trei femei și patru copii au fost uciși într-un atac cu rachetă efectuat de Pakistan, astăzi, într-o zonă de frontieră din sud-estul Iranului. Televiziunea de stat a relatat: "Pakistanul a atacat cu rachete un sat de graniță iranian. Trei femei și patru copii au fost uciși, toți non iranieni".

Pakistanul a avertizat Iranul cu privire la "consecințele grave" după ce Teheranul a încălcat ieri spațiul aerian pakistanez, ucigând doi pakistanezi și rănind alții, potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Externe pakistanez. Loviturile iraniene în Pakistanul vecin au dus la distrugerea a două baze folosite de grupul extremist "Armata Justiției", potrivit presei oficiale iraniene.

Reamintim că în ultimele luni Iranul a început proiecte comune cu Pakistanul cu arme nucleare. Cele două țări au organizat și exerciții navale comune chiar în această săptămână.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel