Criză în Golf. Trump s-ar putea întâlni cu Hassan Rouhani, președintele Iranului

Darius Muresan |
Data publicării:

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat luni că s-ar putea întâlni în următoarele câteva săptămâni cu omologul său iranian, Hassan Rouhani.

"Cred că vrea să ne întâlnim", a declarat Trump la conferinţa de presă de la finalul summitului G7 de la Biarritz. El a adăugat că ar fi de acord să se întâlnească cu Rouhani "dacă condiţiile ar fi corecte sau corespunzătoare".

La Biarritz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că i-a spus lui Rouhani, la telefon, că o întâlnire cu Trump ar putea duce la un acord.

Teheranul nu a reacţionat oficial, deocamdată, la propunerile de la summit; DPA apreciază însă că în ultimele zile au apărut indicii prinvind disponibilitatea Iranului la dialog. Preşedintele Rouhani a susţinut eforturile diplomatice suplimentare. El declarase ceva mai devreme, la Teheran, că "dacă îmi va fi clar că o întâlnire poate rezolva problemele poporului iranian, cu siguranţă m-aş duce". Referitor la apariţia surprinzătoare de duminică a ministrului iranian de externe, Mohammed Javad Zarif, la Biarritz, Rouhani a comentat că un rezultat de 20% din ce dorea Iranul să obţină este "mai bine decât nimic".

SUA şi Iranul nu mai au relaţii diplomatice oficiale din 1980, reaminteşte DPA. Trump a retras unilateral SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 de puterile internaţionale cu Iranul. Ulterior, Washingtonul le-a impus iranienilor sancţiuni, în cadrul unei politici de presiune maximă.

DPA menţionează că există multe speculaţii privind posibilitatea unei întâlniri a lui Trump cu Rouhani la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU de luna viitoare, la care vor participa ambii şefi de stat. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel