Cristian Pîrvulescu: Prigojin e istorie iar fără el Wagner nu va putea rezista. Sfârșitul unei pagini din istoria putinismului

Darius Muresan |
Data publicării:

Profesorul Cristian Pîrvulescu, în cadrul unei intervenții la Digi 24, a precizat că Wagner Group nu va mai putea rezista fără Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, comandantul grupării, ambii dispăruți după ce aeronava în care se aflau s-a prăbușit în Rusia.

Agenţia Federală de Transport Aerian din Rusia Rosaviatsia a confirmat miercuri că fondatorul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, se afla la bordul avionului care s-a prăbuşit în regiunea Tver, accident în care toate persoanele aflate la bord şi-au pierdut viaţa. La bordul avionului se afla și Dmitri Utkin, comandantul militar al grupării.

„Accidentul” a avut loc la exact 2 luni de la rebeliunea Wagner și marșul spre Moscova pe care l-a condus chiar Utkin.

Profesorul și politologul Cristian Pîrvulescu, într-o intervenție la postul Digi 24, a subliniat că din acest moment „din punct de vedere al istoriei” Prigojin a încetat să mai existe. El consideră totodată că soarta Wagner este pecetluită, iar de acum principalul actor rus în războiul împotriva Ucrainei va fi armata regulată.

„Wagner Group nu poate rezista fără Prigojin și Utkin, comandantul grupării, fost locotenent colonel în trupele speciale ale GRU. Ambii au murit în accident. Încă suntem în supoziții (...) Cert e că sfârșitul unei pagini din istoria putinistă poate fi consemnat. Wagner fără Prigojin, fie că e mort sau dispărut, nu mai poate funcționa. Interesant va fi ce se va întâmpla în Ucraina și în Africa, acolo unde Wagner a avut cele mai mari succese, ultimul răsturnarea guvernului pro-occidental din Niger și înlocuirea lui cu o juntă militară pro-rusă”, a precizat profesorul Pîrvulescu, care consideră că „Prigojin s-a făcut vinovat de ceva ce teoretic Putin nu poate să accepte, anume rebeliunea”.

 

Rebeliune 2.0? Să privin cu scepticism rapoartele oficiale ale rușilor

 

Cristian Pîrvulescu a adăugat că în cazul în care mercenarii Wagner se vor ridica din nou într-o rebeliune militară, de această dată vor întâmpina o puternică rezistență din partea Armatei ruse.

„Ieri pe Telegram apropiați ai lui Prigojin spuneau că de data asta vor ajunge la Moscova, dacă se va confirma moartea lui Prigojin. Dar de această dată vor fi întâmpinați în mod clar de o puternică rezistență a Armatei ruse. În acest moment nu avem certitudini dar șansele ca Prigojin să fi fost în acel avion sunt foarte mari.

Vom avea un raport oficial al autorităților ruse. Cât de mult putem crede într-un război hibrid un raport oficial al autorităților ruse? Fiecare va decide în funcție de propriile sale cunoștințe și de vocația sa dacă Prigojin a murit sau nu. Dar din punct de vedere al istoriei Prigojin nu mai există. El s-a volatilizat și din acest moment Armata rusă e singurul actor important pe care îl vom vedea pe frontul din Ucraina”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel