Ambasadorul României la Vilnius, Cosmin Dinescu, desemnat șef al EUPM - Misiunea civilă a UE în Republica Moldova

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Diplomatul român Cosmin Dinescu a fost desemnat drept șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EUPM - EU Partnership Mission).

Decizia de alegere a diplomatului român în această funcție a fost anunțată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell, fiind comunicată ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Cosmin Dinescu va conduce nou-înființata misiune civilă a UE în R. Moldova (EUPM), care are ca obiective principale creșterea profilului Republicii Moldova pe agenda Uniunii și consolidarea securității și rezilienței acestei țări.

EUPM, desfășurată egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova. Misiunea va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani.

Decizia de creare a Misiunii civile în RM a fost luată la Consiliul Afaceri Externe (CAE) din 24 aprilie 2023, înființarea acesteia fiind puternic susținută de România.

Cosmin Dinescu, în prezent ambasadorul României în Lituania și Letonia, a fost ales ca șef al misiunii civile de securitate a UE în urma unui proces de selecție organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă în ultimele săptămâni, se arată într-un comunicat al MAE român.

Decizia de alegere a diplomatului român în această funcție a fost anunțată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell, fiind comunicată ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

”Suntem mândri că un coleg de-al nostru, un foarte bun profesionist și un diplomat cu experiență, va conduce prima misiune PSAC civilă a UE în Republica Moldova, care își propune să susțină Chișinăul în domenii-cheie ale concretizării parcursului său european, cu accent pe consolidarea rezilientei și securității Republicii Moldova.

A fost astfel confirmat, încă o dată, profilul României de stat membru UE responsabil, inclusiv în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună și cu un rol esențial în sprijinul consolidării rezilienței și securității Republicii Moldova,” a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Cosmin George Dinescu, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, are o experiență de două decenii și jumătate în serviciul diplomatic românesc, atât în cadru bilateral, cât și multilateral. De-a lungul carierei sale, Cosmin Dinescu a fost secretar general al MAE, ambasador în Republica Croația (2010-2016), director general pentru afaceri juridice, co-agent al României în cazul din fața Curții Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării, președinte al celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală (2009).

Prin această numire, România deține poziția de șef în două misiuni UE sub egida PSAC. Pe lângă poziția la EUPM, țara noastră deține și poziția de șef al misiunii EUBAM-Rafah (Palestina), prin colonelul Mihai-Florin Bulgariu.

EUPM Republica Moldova

Activitățile Misiunii se vor concentra pe consolidarea capacităților, inclusiv posibilitatea de implementare de către EUPM a recomandărilor din evaluările privind riscurile amenințărilor hibride în Republica Moldova.

EUPM va fi, totodată, un instrument deosebit de util pentru pregătirea accelerată a Republicii Moldova pentru aderarea la UE.

Misiunea va sprijini, de asemenea, ameliorarea și depășirea vulnerabilităților accentuate ale Republicii Moldova, în contextul presiunilor crescute la care este supusă din partea Federației Ruse.

Astfel, Misiunea UE va contribui la creșterea rezilienței în sectorul de securitate, precum și în combaterea amenințărilor hibride, cibernetice și a dezinformării, în acord cu nevoile exprimate de Chișinău și susținute puternic de România.

Mandatul acesteia vizează trei zone prioritare de acțiune:

  1. Securitate cibernetică/combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării: i) combaterea dezinformării online și sprijinirea comunicării strategice a instituțiilor-cheie; ii) furnizarea de instrumente analitice care să monitorizeze infrastructura cibernetică; iii) elaborarea de protocoale unitare care să faciliteze un răspuns coerent la incidentele cyber;

  2. Consolidarea structurilor de gestionare a crizelor axate pe securitatea internă (MAI) prin sprijinirea centrului de răspuns la criză al MAI pentru un răspuns coordonat la nivel inter-instituțional în situațiile criză.

  3. Celula de Proiecte a misiunii, considerată esențială de Republica Moldova, va acoperi dimensiunea de echipamente/consolidare a capacităților, în plus față de partea de consultanță.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel