Coșmar pentru ruși: Mii de soldați au căzut prizonieri în Ucraina. Comandorul Valentin Mateiu: Retragerea a fost o debandadă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
foto: facebook, Volodimir Zelenski
foto: facebook, Volodimir Zelenski

Ucrainenii au găsit punctul slab din regiunea Harkov și au pătruns în forță.

Atacul ucrainean de lângă Harkov a început pe 6 septembrie, adică la opt zile după începerea ofensivei ucrainene anunțate din 29 august în regiunea Herson.

În mijlocul pierderilor în creștere, soldații ruși în masă refuză să lupte în Ucraina. Contraofensiva fulger de la Kiev de săptămâna trecută i-a împins pe ocupanți la graniță în unele părți din nord-estul țării. Imaginile care circulă pe rețelele de socializare arată că soldații ruși zac pe drum „înțelegând deznădejdea situației lor”, a declarat serviciul militar de informații al Ucrainei.

 

Britanicii estimează că 43.000 de soldați au murit în Ucraina de la începutul invaziei, cifră care obligă trupele ruse să se predea, scrie Daily Mail.

Plățile către soldații răniți au fost, de asemenea, oprite de Kremlin. Grupul de reflecție al SUA pentru studii de război explică că cucerirea radicală ucraineană a teritoriilor pierdute „s-ar putea să fi afectat dorința sau capacitatea comandamentului militar rus de a folosi unitățile de voluntari nou formate din Ucraina în timp util”.

Oficialii serviciilor de informații americane au declarat pentru Washington Post că se așteaptă la noi retrageri din partea forțelor armate ruse, care cu siguranță vor avea un impact asupra unei noi scăderi a moralului de luptă.

 

Zelenski a ridicat drapelul la Izium

 

2. foto: face... (zelenski-izium_76962800.jpg)

Foto: Facebook, Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean a sosit la Izium, localitatea redobândită din regiunea Harkiv. 

„Mai devreme, când ne uitam în sus, căutam mereu cerul albastru. Azi (14 septembrie – roșu), când privim în sus, căutăm un singur lucru – steagul Ucrainei”, a declarat Zelenski.

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina controlează pe deplin o zonă recapturată de dimensiunea insulei Creta. Kievul a declarat că armata a preluat ieri controlul asupra Vovcensk, un oraș aflat la doar câțiva kilometri de granița cu Rusia, care era sub ocupație din februarie. Videoclipul de mai jos arată arderea drapelului rus la Vovcansk, mutarea afișelor de propagandă rusă etc.

La Londra, Ministerul Apărării de acolo a remarcat în briefing-ul zilnic că cea mai recentă înfrângere a Rusiei în Ucraina a „degradat serios” una dintre cele mai prestigioase unități de tancuri. Refacerea Brigăzii de Tancuri de Gardă ar putea dura ani de zile. Unitatea „era una dintre cele mai prestigioase armate ruse, destinată apărării Moscovei, și avea scopul de a conduce contraatacuri în cazul unui război cu NATO”, a adăugat Ministerul Apărării.

Disidența la Moscova este în creștere. Unul dintre adjuncții lui Putin, Mihail Sheremet, s-a alăturat numeroaselor critici la adresa experților militari, care pledează pentru mobilizarea generală. Aproape 50 de politicieni regionali au semnat o petiție prin care îi cer lui Putin să demisioneze.

 

Situația dificilă în care se află ocupanții ruși este evidențiată și de comandorul Sandu Valentin Mateiu

 

”La nivel politic, (...) Kremlinul nu este pregătit pentru o mobilizare generală. La nivel militar, comandanții militari ruși își pun acum problema să stabilizeze frontul. Retragerea a fost în debandadă. Chiar dacă s-a dat ordinul, a venit prea târziu, ofensiva ucraineană a fost fulgerătoare și i-au dominat la toate capitolelor. 

Se pare că ucrainenii au reușit să împingă frontul de la Izium, spre est. Dacă ajung la șoseaua strategică P66, vor tăia liniile de comunicații pentru Severodonețk”, a declarat Valentin Mateiu, la Digi24.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel