Coreea de Nord, defilare militară. Trump: Este un mesaj puternic

Florentina Constantin / 09 sep 2018 / 20:15

Mii de soldaţi nord-coreeni, urmaţi de artilerie şi tancuri, au defilat duminică la Phenian pentru a marca 70 de ani de existenţă a Coreii de Nord, dar puterea s-a abţinut să arate rachetele balistice intercontinentale care i-au atras numeroase sancţiuni internaţionale.

Kim Jong Un, liderul acestei ţări dotate cu arma atomică, a preferat să-şi arate prietenia cu China, ridicând mâna emisarului preşedintelui Xi Jinping şi salutând mulţimea după eveniment. Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) a fost proclamată pe 9 septembrie 1948, la trei ani după divizarea peninsulei de către Washington şi Moscova în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

Marile evenimente au loc în mod tradiţional după calendarul politic al Coreii de Nord şi reprezintă o ocazie pentru Phenian de a-şi arăta progresele în încercările sale de a se dota cu o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear către teritoriul SUA. În cursul defilării nu au fost însă văzute rachetele Hwasong-14 şi Hwasong-15, capabile să atingă teritoriul continental al SUA şi care au schimbat jocul strategic când au fost testate anul trecut.

O eventuală expunere a lor în cadrul defilării ar fi putut pune în pericol eforturile diplomatice în curs, după întâlnirea din iunie de la Singapore dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. Trump a salutat duminică defilarea militară organizată de către Phenian fără rachetele respective.

''Este un mesaj puternic şi deosebit de pozitiv din partea Coreii de Nord'', a scris Trump pe Twitter, insistând asupra faptului că tema din acest an este ''pacea şi dezvoltarea economică'

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy