Coronavirusul oprește temporar conflictul din Yemen

Eduard Pascu / 09 apr 2020 / 08:17

Coaliţia militară condusă de Arabia Saudită, care intervine în Yemen în sprijinul forţelor guvernamentale, va instaura un armistiţiu cu începere de joi în ţara aflată în război pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, a informat miercuri un responsabil saudit, scrie AFP.

"Anunţăm o încetare a focului cu începere de joi pentru două săptămâni. Ne aşteptăm ca (rebelii) houthi să accepte. Pregătim terenul pentru a lupta împotriva bolii COVID-19" în Yemen, a declarat acest responsabil. Potrivit acestuia, armistiţiul unilateral va intra în vigoare joi, la orele 09.00 GMT.

Rebelii houthi susţinuţi de Iran nu au reacţionat deocamdată al această propunere.

Coaliţia a făcut cunoscut angajamentul său de a respecta armistiţiul timp de două săptămâni, rezervându-şi însă dreptul de a se apăra în cazul unui atac, a mai spus responsabilul saudit. Armistiţiul poate fi prelungit dacă miliţiile houthi răspund "pozitiv" la gestul coaliţiei, a adăugat el, transmite Agerpres.

La 23 martie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel la "încetarea imediată a focului în toate zonele de conflict" din lume pentru a proteja comunităţile respective de "furia" COVID-19.

Din 2015, regatul saudit conduce o coaliţie militară în Yemen pentru a combate ofensiva rebelilor houthi, care au preluat controlul asupra capitalei Sanaa.

Războiul din Yemen a ucis zeci de mii de oameni, în majoritate civili, potrivit unor organizaţii umanitare. Conflictul a dus la cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy