Coronavirusul oprește temporar conflictul din Yemen

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Coaliţia militară condusă de Arabia Saudită, care intervine în Yemen în sprijinul forţelor guvernamentale, va instaura un armistiţiu cu începere de joi în ţara aflată în război pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, a informat miercuri un responsabil saudit, scrie AFP.

"Anunţăm o încetare a focului cu începere de joi pentru două săptămâni. Ne aşteptăm ca (rebelii) houthi să accepte. Pregătim terenul pentru a lupta împotriva bolii COVID-19" în Yemen, a declarat acest responsabil. Potrivit acestuia, armistiţiul unilateral va intra în vigoare joi, la orele 09.00 GMT.

Rebelii houthi susţinuţi de Iran nu au reacţionat deocamdată al această propunere.

Coaliţia a făcut cunoscut angajamentul său de a respecta armistiţiul timp de două săptămâni, rezervându-şi însă dreptul de a se apăra în cazul unui atac, a mai spus responsabilul saudit. Armistiţiul poate fi prelungit dacă miliţiile houthi răspund "pozitiv" la gestul coaliţiei, a adăugat el, transmite Agerpres.

La 23 martie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel la "încetarea imediată a focului în toate zonele de conflict" din lume pentru a proteja comunităţile respective de "furia" COVID-19.

Din 2015, regatul saudit conduce o coaliţie militară în Yemen pentru a combate ofensiva rebelilor houthi, care au preluat controlul asupra capitalei Sanaa.

Războiul din Yemen a ucis zeci de mii de oameni, în majoritate civili, potrivit unor organizaţii umanitare. Conflictul a dus la cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel