Coreea de Sud: Şeful serviciului militar de informaţii, schimbat din funcţie pentru amestec în politică

Elena Badea |
Data publicării:
președinte
președinte

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in l-a înlocuit pe şeful Comandamentului de Apărare şi Securitate (DSC, serviciile de informaţii militare şi securitate), în urma unor scandaluri răsunătoare, şi a ordonat crearea unui nou comandament care 'să rupă definitiv cu trecutul' acestei instituţii, afectată de o serie de acuzaţii politice.

Yoon Young-chan, consilierul de relaţii publice al lui Moon, a făcut anunţul ce intervine în cadrul eforturilor de reformare a DSC după apariţia unor informaţii în presă că DSC a examinat posibilitatea de a impune legea marţială pentru a opri protestele antiguvernamentale de anul trecut.

Astfel, preşedintele sud-coreean l-a desemnat pe generalul Nam Young-sin, actualul şef al Comandamentului special pentru război (SWC) din cadrul armatei terestre a Coreei de Sud, pentru a-l înlocui pe generalul Lee Suk-koo, care conduce DSC din septembrie trecut.

'Pentru o reformă rapidă la toate nivelurile, preşedintele a ordonat crearea unui nou comandament prin dizolvarea şi reorganizarea actualului DSC, pentru a rupe cu trecutul său', a declarat Yoon într-o conferinţă de presă la Seul. Totodată, preşedintele a ordonat ca toţi oficialii DSC acuzaţi de activităţi politice şi alte ilegalităţi să fie trimişi în unităţile în care serveau iniţial.

Ce este DSC

DSC este alcătuită din ofiţeri de infanterie, de marină, din forţele aeriene şi aeropurtate. Şeful statului a ordonat de asemenea 'numirea unor inspectori civili pentru a investiga minuţios toate acţiunile ilegale şi de corupţie din cadrul instituţiei şi pentru a lua măsurile necesare', a mai spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Seul. Ordinul preşedintelui intervine la o zi după ce o Comisie pentru reforme a Ministerului Apărării sud-coreean a propus o serie de schimbări radicale, între care reducerea cu 30% a celor 4.200 de angajaţi ai DSC şi destructurarea 'tuturor fundaţiilor sale instituţionale' cu scopul efectuării unor schimbări fundamentale. DSC este suspectat de amestec în afacerile politice ale ţării. El a elaborat un document care prevedea impunerea legii marţiale pentru a pune capăt protestelor antiguvernamentale în 2017.

Documentul, perceput de mulţi drept o moştenire a fostului regim militar autoritar al Coreei de Sud, conţinea proceduri detaliate de urgenţă, în special instituirea cenzurii în mass-media, asigurarea de sprijin din partea diplomaţilor străini pentru a împiedica parlamentul să se opună instituirii legii marţiale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel