Coreea de Nord începe săptămâna cu o nouă provocare: Rachete balistice, lansate spre Marea Japoniei în timp ce Blinken era la Seul

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Coreea de Nord a lansat rachete balistice spre Marea Japoniei
Coreea de Nord a lansat rachete balistice spre Marea Japoniei

Regimul de la Phenian a lansat, luni dimineață, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, pentru prima dată după două luni, în timp ce Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, vizitează Seulul pentru o conferință găzduită de președintele Yoon Suk Yeol despre promovarea democrației.

Forțele Armate sud-coreene au precizat că mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune, lansate între orele 7:44 a.m. și 8:22 a.m. (ora locală) chiar din capitala nord-coreeană, Phenian, au zburat aproximativ 300 km și au aterizat în largul coastei de est, potrivit Reuters.

Ministerul sud-coreean al Apărării a condamnat acțiunea Phenianului considerând-o ca fiind o „provocare clară”, și menționând, totodată, că împreună cu Statele Unite și Japonia diseminează informații despre tirul cu rachete.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a condamnat lansările, spunând că acestea au încălcat mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, precum și că reprezintă o amenințare pentru regiune.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că au fost lansate trei rachete care au parcurs aproximativ 350 km, atingând o altitudine maximă de 50 km.

Premierul japonez Fumio Kishida a condamnat lansările după ce Paza de Coastă a țării sale a anunțat că a detectat ceva ce pare a fi o rachetă balistică care și-a încheiat deja zborul.

„Seria de acțiuni desfășurate de Coreea de Nord amenință pacea și securitatea regiunii noastre și a comunității internaționale și sunt absolut inacceptabile”, a spus Kishida, numind lansarea o încălcare a rezoluțiilor ONU.

 

Nordul a testat un nou tip de rachete cu rază scurtă de acțiune

 

Ministrul Apărării din Coreea de Sud, Shin Won-sik, a declarat că Nordul a testat un nou tip de rachete cu rază scurtă de acțiune în ultimele săptămâni, iar Seulul și Washingtonul monitorizează dacă armele respective sunt destinate să fie trimise în Rusia.

„Nu este clar dacă rachetele sunt pentru întărirea primei linii sau pentru exporturi în Rusia”, a spus el într-o conferință de presă. „Dar există o posibilitate semnificativă ca ei să facă verificări finale de performanță înainte de a le exporta în Rusia”.

Shin a spus că Phenianul a expediat în Rusia, din iulie 2023, cel puțin 7.000 de containere, majoritatea cu muniție, pentru a sprijini războiul împotriva Ucrainei. La sfârșitul lunii februarie, oficialul a precizat că numărul de containere ajunsese la aproximativ 6.700.

Coreea de Nord a primit în schimb combustibil și alimente, care par să fi atenuat temporar penuria și alte dificultăți economice, a adăugat Shin.

În ultimele săptămâni, armata nord-coreeană a desfășurat exerciții majoritatea supravegheate personal de liderul statului Kim Jong Un.

 

Manifestarea de forță a Nordului vine după ce Coreea de Sud și SUA au încheiat o perioadă de manevre militare comune la scară largă

 

Manifestarea de forță a Phenianului vine la scurt timp după ce trupe din Coreea de Sud și Statele Unite au încheiat joia trecută o perioadă de 10 zile cu exerciții militare comune anuale la scară largă.

Duminică, armata sud-coreeană a mobilizat, de asemenea, pușcași marini, elicoptere de atac și vehicule de asalt amfibie în exerciții menite să crească numărul de trupe destinate consolidătii insulelor vestice din apropierea graniței maritime cu Coreea de Nord. Nordul a bombardat aceste insulele în 2010.

Blinken se numără printre înalți oficiali din întreaga lume care participă la conferința ”Summit for Democracy”, care se deschide luni. El se va întâlni și cu omologul său sud-coreean, ministrul de externe Cho Tae-yul.
Summit-ul este o inițiativă a președintelui american Joe Biden, menită să fie discutate modalități de a opri declinul democrației și erodarea drepturilor și libertăților la nivel mondial.

În precedenta lansare balistică, din 14 ianuarie, Coreea de Nord a tras o rachetă hipersonică cu rază intermediară, folosind combustibil solid pentru a testa noi motoare de propulsie și un focos manevrabil.

O lună mai târziu, a lansat mai multe rachete de croazieră în largul coastei sale de est, inclusiv ceea ce spunea că este o nouă rachetă antinavă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel