Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în Marea Japoniei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Coreea de Nord a lansat, în dimineața de miercuri, un proiectil neidentificat, care a avut ca punct de impact apele din largul coastei de est a Peninsulei Coreene, a informat Statul Major Întrunit al Forțelor Armate sud-coreene.

La rândul său, guvernul nipon, a precizat într-o postare pe Twitter, că proiectilul ar putea fi o „rachetă balistică”.

Garda de Coastă a Japoniei a declarat că posibila rachetă balistică a căzut în mare la ora locală 8:23 a.m. și a cerut tuturor navelor care tranzitează zona să acorde atenție informărilor.

„Este foarte regretabil că, Coreea de Nord continuă să lanseze rachete”, a declarat miercuri prim-ministrul japonez Fumio Kishida.

Înaltul oficial nipon a adăugat că guvernul de la Tokyo încă analizează informațiile despre traiectoria de zbor a proiectilului și zona în care a căzut proiectilul.

Aceasta este prima lansare a unei rachete de când Phenianul a informat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM), în octombrie anul trecut.

Testul cu SLBM a avut loc după săptămâni de tensiuni ridicate în Peninsula Coreeană. Anul trecut, Coreea de Nord și-a accelerat programul de testare a armelor, fiind lansată, la sfârșitul lunii septembrie, ceea ce Phenianul a numi o rachetă hipersonică .

Phenianul nu poate testa rachete balistice și arme nucleare conform dreptului internațional.

Lansarea de miercuri a fost efectuată la câteva zile după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a ținut un discurs de sfârșit de an, în care a recunoscut că există o „problemă alimentară” în țară. Discursul a încheiat o întâlnire importantă de cinci zile a Partidului Muncitorilor din Coreea, potrivit CNN.

Kim a lăudat, de asemenea, progresele militare făcute pe parcursul celui de-al zecelea an, de când se află la putere, dar nu a făcut nicio mențiune cu privire la Coreea de Sud sau SUA, în afară de o scurtă referire la direcțiile politice pentru relațiile inter-coreene și afacerile externe.

Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, a declarat că, prin lansarea acestei rachete, „Coreea de Nord semnalează că nici varianta Omicron, nici penuria internă de alimente nu vor opri dezvoltarea agresivă a rachetelor”.

"Acest test demonstrează desconsiderarea regimului Kim față de suferința internă. În loc să salute asistența umanitară, Phenianul încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU în moduri care merită sancțiuni economice suplimentare", a mai precizat Easley.

Lansarea rachetei balistice din această dimineață a avut loc într-un context internațional de securitate extrem de tensionat, marcat de turbulențe tocmai la celălalt flanc al NATO, unde Rusia, pe de o parte, a masat la granița cu Ucraina peste 100.000 de militari în vederea unei invazii, și, pe de altă parte, a adresat un fel de ultimatum Alianței , cerându-i să oprească extinderea spre est.

 

 

Sursa: https://edition.cnn.com/2022/01/04/asia/north-korea-missile-south-korea-intl/index.html

Foto: https://www.ruetir.com/2022/01/05/north-korea-first-missile-test-of-the-year-carried-out-ruetir/

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel