Cooperarea militară iraniano-siriană ia amploare. Baze militare, dezvoltarea industriei și consiliere militară pentru Siria - scopul comun

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Dronă iraniană Shahed 136. Foto: The Washington Institute
Dronă iraniană Shahed 136. Foto: The Washington Institute

Într-o întâlnire dintre ministrul iranian al Apărării, generalul de brigadă Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani  și omologul său sirian, general locotenentul Ali Abbas, desfășurată cu ocazia vizitei recente a președintelui iranian Ibrahim Raisi la Damasc, Ashtiani a declarat că țara sa este pregătită să coopereze cu Siria în construirea de fabrici și lansarea liniilor de producție pentru produse strategice de apărare, pentru a întări securitatea poporului sirian, înființarea infrastructurii multilaterale de apărare și consolidarea bazei de arme a Siriei.

De partea cealaltă, o sursă iraniană apropiată Corpului Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC), care a preferat să rămână anonimă, a dezvăluit câteva trăsături ale cooperării așteptate în domeniul apărării dintre Teheran și regimul sirian.

Cooperarea va fi direcționată pe 3 axe: prima dintre acestea fiind pregătirea bazelor militare strategice pentru a contracara atacurile israeliene, a doua este consolidarea industriilor și infrastructurii siriene pentru a produce materiale și echipamente militare, iar a treia constă în furnizarea de servicii de consiliere militară pentru reconstruirea armatei siriene și antrenarea forțelor sale.

Sursa iraniană a susținut că Teheranul a furnizat părții siriene arme și tehnologie avansată, inclusiv rachete de precizie și sisteme de apărare antiaeriană, explicând că, în ciuda instabilității apărării antiaeriene iraniene pe întregul teritoriul sirian, aceasta a reușit să intercepteze multe rachete israeliene care au vizat ținte din adâcimea teritoriului Siriei.

Sursa a explicat că acordurile militare iraniano-siriene au intrat deja în vigoare și că vor continua într-un ritm mai rapid dacă vor fi asigurate sursele financiare, subliniind că deja cooperarea în domeniul producției de drone și rachete de precizie este în plină desfășurare în interiorul Siriei.

În marja vizitei președintelui Ibrahim Raisi la Damasc săptămâna trecută, părțile au convenit asupra aspectelor strategice, în special întărirea forțelor aeriene siriene în cadrul unui plan de cooperare cuprinzător și pe termen lung, a mai precizat sursa iraniană

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel