Convorbire telefonică Zelenski-Erdogan. Turcia ar putea participa la exercițiul planificat de Ucraina în replică la Caucaz 2020 al Federației Ruse

Cătălin Costea |
Data publicării:

Ieri, 22 august, biroul președinției ucrainene a informat că președintele Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul căreia au fost discutate aspecte privind dezvoltarea cooperării în domeniul securității și apărării, considerat componenta principală a parteneriatului strategic ucraineano-turc.

"Sper că guvernele noastre vor putea încheia un acord bilateral privind cooperarea în domeniul apărării până la sfârșitul acestui an. Participarea Turciei la exercițiul strategic de comandament și stat major Efort Întrunit 2020, planificat în Ucraina în ultima decadă a lunii septembrie, este importantă", a declarat Volodimir Zelenski.

Președintele turc l-a felicitat pe Zelenski pentru modul în care Ucraina a reușit gestionarea situației din Donbas în ultima perioadă.

"Sunt fericit să menționez că astăzi este cea de-a 27-a zi de liniște. În această perioadă nu am mai avut pierderi, niciun militar nu a mai fost rănit din cauza acțiunilor de luptă", a declarat Volodimir Zelenski, care a mulțumit omologului său turc pentru susținerea continuă acordată privind respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

De asemenea, Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Recep Tayyip Erdogan pentru implicarea Turciei în apărarea drepturilor și intereselor tătarilor din Crimeea, precum și pentru promovarea eliberării cetățenilor ucraineni, inclusiv a tătarilor crimeeni, care sunt deținuți ilegal în Federația Rusă și în teritoriile ocupate temporar, Crimeea și regiunile Donețk și Lugansk.

Comentariul autorului: Convorbirea dintre cei doi președinți de state a avut loc în contextul în care pe 23 august Ucraina sărbătorește Ziua Drapelului, iar pe 24 august Ziua Independenței (a 29-a aniversare).

Ucraina și Turcia sunt două state cu o politică externă extrem de pragmatică. Dincolo de aspectele economice privind atragerea Turciei în proiecte majore de infrastructură rutieră din Ucraina sau trecerea la comerțul bilateral generalizat fără taxe, Ucraina încearcă să se folosească de legătura istorică dintre tătarii crimeeni și Turcia pentru a atrage Ankara cât mai mult de parte sa în conflictul pe care îl are cu Federația Rusă.

De cealaltă parte, Turcia, cu o politică externă duală exersată la nivel mai mare, în relațiile cu SUA, NATO și Federația Rusă, încearcă să obțină cât mai mult din potențialul pe care Ucraina îl mai deține încă în unele sectoare din domeniul apărării, precum și valorificarea pieței în creștere pe care Ucraina o reprezintă pentru turismul turcesc și pentru exportul produselor turcești în general.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel