Controverse privind F-22 în SUA. Retragerea a 33 de F-22 nu doar că a fost blocată, ci s-a cerut inclusiv modernizarea la ultimul standard

F-22 Raptor, sursă foto: U.S. Air Force
F-22 Raptor, sursă foto: U.S. Air Force

Controverse majore în SUA cu privire la retragerea din serviciu a 33 de avioane de tip F-22 Raptor, de generația a V-a. În acest sens există dispune între Congresul Statelor Unite ale Americii și Forțele Aeriene care solicită retragerea. 

F-22 Raptor e cu siguranță cel mai performant avion din lume în ceea ce privește confruntările aeriene, însă costul de dezvoltare al programului și cel de întreținere e uriaș.

Programul a fost eclipsat de dezvoltarea F-35 Lightning II și de caracteristicile actualelor conflicte când angajările țintelor se fac de la distanță.

Cu toate acestea F-22 Raptor rămâne un avion cu adevărat impresionant. SUA mai dețin 186 de avioane, programul interzicând vânzările externe ale F-22.

Forțele Aeriene încearcă să retragă din serviciu 33 de avioane de luptă stealth F-22A Raptor, în contextul în care se dorește ca fondurile să fie alocate către alte programe de viitor. Doar că, pe acest subiect, de mult timp există o dispută între Congres și Forțele Aeriene.

USAF doreşte să renunţe la primele 33 de avioane F-22, în prezent folosite doar în scopuri de antrenament, deoarece întreţinerea lor a devenit tot mai costisitoare. Costul de aproximativ 1 miliard de dolari pentru modernizarea acestor avioane nu e rentabil.

 

Congresul nu doar că se opune retragerii celor 33 de F-22 Raptor, dar cere modernizarea avioanelor la ultimul standard

 

Politicienii americani se pare că au o cu totul altă părere.

Forțele Aeriene doresc ca retragerea din serviciu a aproximativ 150 de avioane, dintre care și 33 de F-22 Raptor, să redirecționeze fonduri în programe de viitor precum dezvoltarea bombardierelor B-21, a sistemelor hipersonice ori a avioanelor fără pilot.

Un proiect legislativ al Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților (HASC), citat de Defense News, nu doar că critică retragerea F-22, ci cere modernizarea inclusiv a modelelor mai vechi care sunt utilizate în principal pentru misiuni de antrenament. Politicienii americani cer ca avioanele să fie actualizate la ultima configurație.

Casa Albă se află în contradicție cu Congresul în această chestiune.

În cursul zilei de ieri, într-o conferință de presă, un oficial al U.S. Air Force a declarat că o asemenea decizie ar avea un impact major asupra dezvoltării avioanelor fără pilot menite să completeze programul NGAD (Next Generation Air Dominance) - dezvoltarea de avioane de generația a VI-a.

Un alt oficial american, într-un alt briefing de presă, a declarat ieri că U.S. Force poartă discuții cu Lockheed Martin pentru a estima costurile pentru modernizarea celor 33 de avioane F-22 Raptor.

Sursa citată precizează că o analiză din 2019 a estimat că modernizarea fiecărui avion va costa aproximativ 50 de milioane de dolari, dar oficialul Forțelor Aeriene s-a arătat optimist că se poate ajunge la o estimare mai mică. 

CITEȘTE ȘI: Polonia - o fortăreață americană. În așteptarea F-35 poloneze, la Lask au aterizat avioanele F-22 Raptor americane

 

F-22 Raptor, unul din cele mai performante avioane din lume

 

2. F-22 Rapto... (f-22-raptor-sua_62005100.jpg)

F-22 Raptor, sursă foto: US Air Force

F-22 Raptor este unul dintre cele mai performante avioane de vânătoare din lume. Din păcate din cauza costurilor foarte ridicate, coroborat cu dezvoltarea aeronavelor de generația a V-a de către Rusia și China, dar și a faptului că SUA au interzis exportul aeronavelor, producția F-22 a fost stopată.

SUA s-au axat pe F-35, mai ieftin decât F-22. Prețul unui F-22, pe unitate, se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari.

Există în prezent doar 186 de aeronave F-22 Raptor operaționale. Evident, toate sub comanda SUA. 

CITEȘTE ȘI: F-22 sau F-35? Pilot american: Raptor, cel mai performant avion văzut de omenire, dar prefer F-35 într-un război împotriva Rusiei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel