Controversă privind sistemul Iron Dome din Israel. Dispută politică majoră între democrați în SUA privind finanțarea

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Iron Dome (Kippat Barzel)
Iron Dome (Kippat Barzel)

Camera Reprezentanţilor va vota 'înainte de sfârşitul săptămânii' un nou pachet financiar pentru scutul antirachetă israelian 'Iron Dome', a promis marţi şeful majorităţii democrate, ca răspuns la o controversă aprinsă provocată de retragerea sumei respective dintr-un alt proiect de lege, potrivit Agerpres, care citează AFP.

'Am vorbit cu ministrul (israelian) de externe, Yair Lapid, chiar acum două ore şi i-am transmis că acest text va fi aprobat de cameră', a declarat Steny Hoyer în hemiclu, marţi seara.

Liderul restrânsei majorităţi democrate şi-a anunţat 'intenţia de a supune la vot un proiect de lege înainte de sfârşitul acestei săptămâni care va finanţa integral Irone Dome', un sistem antirachetă 'defensiv' şi 'absolut esenţial' pentru securitatea Israelului, a insistat el.

În acest sens, Steny Hoyer va recurge la o procedură accelerată ('suspension bill') care prevede ca acest text să fie aprobat de două treimi dintre parlamentarii prezenţi sau un vot oral unanim, urmând ca proiectul să fie adoptat în final de Senat.

'Preşedintele doreşte ca acest text să fie aprobat', precum şi toţi liderii democraţi din Congres, a subliniat Hoyer, al cărui partid retrăsese marţi un pachet de miliarde de dolari pentru finanţarea acestui sistem antirachetă dintr-un alt proiect de lege bugetar.

Potrivit media americane, democraţii se confruntă cu presiunea unor aleşi ai aripii stângi a partidului care refuză să vadă asociate cele două texte. Liderii democraţi au asigurat imediat că finanţarea va fi aprobată 'Iron Dome' pe o altă cale şi nu va exista 'întrerupere'.

 

Republicanii aduc acuze grave „aripii radicale” a democraților în controversa privind Iron Dome



Şeful republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, i-a acuzat de 'capitulare sub influenţa antisemită a aleşilor lor radicali', în timp ce unii democraţi centrişti au deplâns de asemenea această decizie.

Liderii republicanilor au anunţat deja că nu vor vota pentru proiectul de lege privind finanţele, condamnându-l efectiv la eşec în Congres. Dar aceasta nu i-a împiedicat să fie indignaţi de decizia democraţilor.

'Tragic. Liderii democraţi se predau stângii antisemite', a apreciat într-un mesaj pe Twitter senatorul conservator Ted Cruz.

Mai mulţi democraţi moderaţi s-au arătat exasperaţi în faţa presupusei presiuni din partea aripii stângi a partidului.

'Nu îmi vine să cred că unii colegi democraţi' preferă mai degrabă să voteze împotriva unei legi de finanţare a guvernului decât 'să-l susţină pe unul dintre aliaţii noştri cei mai importanţi', a reacţionat într-un tweet un parlamantar democrat, Dean Phillips.

O congresmană democrată din Camera Reprezentanţilor, Elissa Slotkin, fostă analistă CIA, a afirmat că a te opune finanţării 'Iron Dome' este 'iresponsabil' şi relevă 'voinţa de ataca orice, indiferent ce, legat de statul Israel'. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel