Controlul Bahmutului se pare că nu mai este o prioritate pentru Moscova, care se pregătește pentru o contraofensivă ucraineană - ISW

Armata Rusă, imagine ilustrativă
Armata Rusă, imagine ilustrativă

Se pare că Ministerul rus al Apărării și-a schimbat prioritățile imediate, iar acum este mai concentrat pe apărarea împotriva unui contraatac ucrainean așteptat, scrie Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său. Potrivit acestuia, acest lucru pune grupul de mercenari rusi Wagner, care a fost implicat în mare parte în luptele de luni de zile pentru Bachmut, într-o situație potențial dificilă.

Analiștii subliniază că videoclipurile de vineri, în care Prigojin ar fi amenințat că îi va retrage pe „wagnerienii” din Bahmut dacă nu primesc proviziile necesare, arată „disperarea și furia profundă” a liderului Wagner. Totuși, în ciuda schimbării de accent a Ministerului Apărării al Federației Ruse, care ar putea pune în pericol grav capacitatea lui „Wagner” de a opera eficient, mercenarii nu au încetat acțiunile de capturare completă a Bahmutului, deși accesul la muniție este limitat.

Insistența Wagner la Bakhmut ”este în contradicție cu încetinirea generală a operațiunilor ofensive rusești în restul Ucrainei, deoarece armata regulată rusă pare să își schimbe în mare atenția pentru a se pregăti pentru o contraofensivă ucraineană mult așteptată”, se arată în raport.

Experții notează că pierderile suferite de „Wagner” în Bahmut, împreună cu probabila deprioritizare a eforturilor de către Ministerul rus al Apărării, îi pot pune pe Prigojin și pe „Wagnerieni” într-o poziție deosebit de proastă.

ISW consideră că nu este clar dacă Prigojin dorește cu adevărat să se retragă din Bakhmut sau doar își folosește declarațiile pentru a crește presiunea asupra Ministerului rus al Apărării pentru a oferi mai multă asistență grupului său, în primul rând sub formă de obuze de artilerie. Dacă „Wagner” se retrage, ei probabil că va avea nevoie de echipamentul Ministerului rus al Apărării pentru a proteja și a facilita retragerea”, se arată în raport.

În plus, potrivit analiștilor ISW, armata rusă nu are rezervele necesare pentru a ocupa pozițiile pe care mercenarii Wagner le pot lăsa în Bahmut. 

„Pierderile pe scară largă suferite de „Wagner” la Bakhmut pentru câștiguri tactice, precum și tranziția generală a armatei ruse la o poziție mai precaută în pregătirea operațiunilor defensive par să ofere forțelor ucrainene oportunități de contraatacuri fructuoase în diverse zone ale frontului" - crede ISW .

Conform lui Andri Chernyak, reprezentant al Ministerului ucrainean al Apărării, Prigojin nu își va retrage mercenarii din Bahmut. Nu există, spune oficialul, nicio dovadă obiectivă privind pregătirile pentru retragerea din Bahmut a Wagner.

De altfel, Kadîrov s-a arătat dispus să ia locul Wagner în zona Bahmut.

„Dacă fratele mai mare (proprietarul grupului Wagner) Prigojin și Wagner pleacă, Statul Major va pierde o unitate de luptă cu experiență, dar în Artiomovsk (numele rusesc pentru Bakhmut) fratele mai mic Kadyrov și unitatea Akhmat îi vor înlocui”, a scris Kadîrov, potrivit TASS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel