Controlul asupra armelor nucleare | SUA şi Rusia au început negocierile la Viena

S.I. Catalin / 22 iun 2020 / 13:44
Rusia-siloz de rachete nucleare
Rusia-siloz de rachete nucleare

Negocieri asupra armelor nucleare dintre SUA şi Rusia au început luni la Viena, cu emisarii celor două ţări care au făcut doar comentarii lapidare înainte de întâlnire, informează Reuters.

S-au dezvăluit puţine despre negocierile cu privire la controlul armelor, însă trimisul SUA a spus clar că ele vor fi despre armele nucleare, dând de înţeles că vor include înlocuirea Tratatului pentru reducerea armelor strategice (START), ce expiră în februarie.

"Vom vedea", a spus emisarul special prezidenţial al SUA pentru controlul armelor, Marshall Billingslea, când a sosit cu delegaţia sa la palatul ce se află lângă Ministerul de Externe al Austriei, întrebat de Reuters la ce se aşteaptă de la negocieri. El a refuzat să facă mai multe comentarii cu privire la conţinutul negocierilor, precizează Agerpres.

Citeşte şi: Raport SIPRI: Puterile nucleare au continuat să-şi modernizeze arsenalele

Interlocutorul său rus, ministrul-adjunct de externe Serghei Riabkov, a fost de asemenea succint, declarându-le jurnaliştilor la scurt timp după aceea: "Vom vedea, vom vedea. Suntem întotdeauna plini de speranţă".

Departamentul de Stat american a anunţat că Billingslea se va afla luni şi marţi la Viena pentru negocieri.

Noul START, semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, în 2010, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale pentru SUA şi Rusia. El ar putea fi extins cu o perioadă de până la cinci ani dacă ambele părţi vor accepta acest lucru.

Preşedintele american Donald Trump a îndemnat în repetate rânduri China să se ralieze SUA şi Rusiei în negocierile asupra unui acord care să înlocuiască Noul START. China, care ar avea potrivit estimărilor circa 300 de arme nucleare, a respins în mod repetat propunerea lui Trump.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy