Controlul armelor nucleare | Negociatori ruşi şi americani discută despre viitorul tratatului New START

Negociatori ruşi şi americani se reunesc luni în capitala Finlandei, Helsinki, pentru o nouă serie de convorbiri cu privire la controlul armelor nucleare, au declarat oficiali finlandezi, citaţi de dpa.

Cele două puteri discută despre viitorul tratatului New START, un pact care limitează armele nucleare strategice, a cărui valabilitate va expira în februarie 2021.

La reuniunea de la Helsinki, care se aşteaptă să dureze o zi, din partea SUA participă trimisul american pentru controlul armelor Marshall Billingslea, iar din partea Rusiei - viceministrul de externe Serghei Riabkov, potrivit Agerpres.

Cele două părţi s-au reunit recent la Viena, în timp ce capitala finlandeză a găzduit o sesiune similară în 2017.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto urmează să se întâlnească cu ambii negociatori în finalul discuţiilor lor, a declarat biroul preşedintelui.

Finlanda este un loc obişnuit pentru negocierile între SUA şi Rusia, după ce a găzduit un summit între preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin în 2018.

Niinisto se întâlneşte cu regularitate cu Putin şi s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă.

La începutul anilor 1970, Finlanda a găzduit Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE), care a avut ca rezultat semnarea în 1975 a Actului final de la Helsinki.

Printre semnatarii acestui document se numără preşedintele american de la acea vreme Gerald Ford şi liderul sovietic din epocă Leonid Brejnev, care s-au întâlnit separat pentru a discuta despre reducerea armelor nucleare strategice.

Până recent, SUA au condiţionat semnarea unui nou acord cu Rusia în domeniul controlului armelor nucleare de participarea Chinei, pe care Washingtonul o acuză că dezvoltă în secret un arsenal nuclear de proporţii, conform agenţiilor internaţionale de presă.

După runda de consultări de la Viena, Statele Unite au declarat că sunt de acord să prelungească tratatul New START cu Rusia, dacă Moscova acceptă să supună unui control transparent armele care nu sunt acoperite în prezent de tratat.

New START - intrat în vigoare în 2010 şi care limitează numărul focoaselor nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) la 1.550 pentru SUA şi Rusia - este ultimul pact major de dezarmare nucleară rămas în vigoare între cele două puteri, după ce Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (CFE), care interzicea utilizarea rachetelor balistice cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Washingtonul a acuzat Rusia de încălcarea prevederilor CFE şi a atribuit 'întreaga responsabilitate' Moscovei pentru încetarea acestui pact. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel