Cu o zi înainte de mega-discuția din UE, Budapesta forțează mâna Bruxellesului: În schimbul deblocării fondurilor europene, Ungaria e de acord să ajute Kievul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Viktor Orban, aflat în Argentina/ facebook
Viktor Orban, aflat în Argentina/ facebook

Balázs Orbán, consilierul politic șef al premierului ungar a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că guvernul lui Viktor Orbán este dispus să nu opună veto asupra ajutorului pentru Ucraina în schimbul deblocării totale a fondurilor UE pentru Ungaria. Totuși, acest lucru nu înseamnă o schimbare a poziţiei Ucrainei cu privire la începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina, Budapesta fiind vocal împotrivă.

Încă o probă a cinismului marca Orban. Chiar înainte de începerea următorului summit UE, directorul politic în cabinetul premierului ungar și cel mai important consilier al lui Orban, a acordat un interviu în Bloomberg.

Balázs Orbán a fost întrebat, printre altele, despre opoziția guvernului ungar față de asistența suplimentară acordată Ucrainei și inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu această țară, ceea ce  este exprimat de ceva timp.

Răspunsul său arată că partea ungară și-a modificat ușor poziția. El a spus că guvernul ungar poate să-și retragă dreptul de veto asupra ajutorului UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina dacă Bruxelles-ul eliberează fondurile înghețate datorate Ungariei.

Răspunsul mai arată un lucru: opoziția este una artificială și a fost folosită doar ca mijloc de presiune, de vreme ce Orban ar fi de acord ca UE să deschidă robinetul cu bani pentru Kiev, doar în schimbul deblocării fondurilor pentru Ungaria.

În total, Budapesta e cu ochii pe cele 30 de miliarde EUR - fonduri europene care au fost suspendate ca parte a procedurii de protecție a statului de drept.

Totuși, potrivit lui Balázs Orbán, guvernul ungar separă problema ajutorului UE de începerea negocierilor cu Ucraina privind aderarea acesteia la UE. Poziția nu se schimbă aici și Ungaria consideră că este prea devreme pentru asta și va bloca aceste discuții.

 

UE caută soluții

 

Summitul din decembrie este mai complicat pentru că liderii europeni trebuie să se pună de acord privind alocarea unor sume mult mai mari decât de obicei.

”Asta pentru că Comisia Europeană a combinat sprijinul Ucrainei împreună cu planurile sale pentru o completare bugetară menită să acopere cheltuielile neprevăzute”, scrie Politico.

Împotriva acestui plan s-au pronunțat Ungaria, dar și o serie țări care nu sunt adeptele cheltuielilor bugetare prea ridicate.

Comisia a propus în iunie o suplimentare de 66 de miliarde EUR la bugetul central al UE, care includea 17 miliarde EUR subvenții și 33 miliarde EUR în împrumuturi care nu fac parte din buget. Scopul este de a menține în viață economia Kievului până în 2027.

Președinția spaniolă a UE a propus deja ca cererea de finanțare suplimentară a Comisiei să fie redusă de la 66 de miliarde de euro la 40 de miliarde de euro.

Țările frugale se apropie tot mai mult de un acord. „Dar nu suntem încă acolo”, a spus un diplomat al UE.

Sentimentul general este că Orban va folosi acest summit pentru a smulge cât mai mulți bani de la UE, aflată într-un moment sensibil, mai arată Politico

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel