Congresul SUA evită blocajul bugetar total: Finanțare de urgență a guvernului pentru următoarele 45 de zile, însă fără asistență pentru apărarea Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Garda Națională a SUA, flickr
Foto: Garda Națională a SUA, flickr

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat sâmbătă o măsură de finanţare de urgenţă, o etapă cheie pentru a evita paralizia administraţiei federale cu doar câteva ore înainte de aşa-numitul "shutdown", relatează Agerpres, care citează Reuters şi AFP.

Aripa radicală a Partidului Republican s-a aflat în spatele blocării negocierilor bugetare, cerând reduceri mai importante în bugetul propus, inclusiv încetarea sprijinului pentru Ucraina distrusă de război.

În cele din urmă, Statele Unite ale Americii au aprobat un buget temporar care va menține guvernul în funcțiune încă 45 de zile.

Legea evită paralizarea funcționării birourilor și agențiilor guvernamentale, așa-numita închidere, include finanțare pentru dezastre naturale, dar nu conține asistență suplimentară pentru apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse. 

Camera a votat cu 335 de voturi pentru şi 91 împotrivă pentru a finanţa guvernul pentru încă 45 de zile, având susţinere mai mult din partea democraţilor decât a republicanilor.

Dacă va trece de Senat cu majoritate democrată şi va fi semnată de preşedintele democrat Joe Biden, măsura ar prelungi finanţarea guvernamentală cu 45 de zile .

Măsura a marcat o schimbare profundă faţă de situaţia de la începutul săptămânii, când o închidere părea aproape inevitabilă.

Dacă guvernul SUA ar deveni insolvabil din cauza neaprobării bugetului, ar exista o limitare semnificativă în funcționarea autorităților federale. Muzeele, parcurile naționale, centrele de cercetare și facilitățile medicale finanțate de guvernul SUA vor fi închise.

Sute de mii de lucrători federali ar trebui să rămână acasă în concediu fără plată. Potrivit Federației Americane a Angajaților Guvernamentali, un număr mare dintre aceștia nu au suficiente rezerve financiare și trăiesc din cec de plată.

Potrivit secretarului de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, închiderea va afecta programele guvernamentale cheie, inclusiv împrumuturile pentru fermieri și întreprinderile mici sau proiectele de dezvoltare a infrastructurii. Paralizia prelungită ar duce, de asemenea, la suspendarea ajutorului alimentar pentru americanii săraci.

Cu numai câteva luni în urmă, Congresul a adus SUA la un pas de incapacitatea de plată a serviciului datoriei publice de 31.400 de miliarde de dolari.

De obicei, legislativul adoptă legi temporare pentru a câştiga timp în vederea negocierii legislaţiei detaliate privind cheltuielile. Anul acesta însă, 21 de republicani li s-au alăturat democraţilor, susţinând că este mai bine să se adopte legea pentru întreg anul fiscal, chiar dacă pe termen scurt se produce blocajul. Alţi republicani au condamnat această poziţie, afirmând că s-a ratat o ocazie de a promova politici conservatoare.

Chiar dacă Senatul aprobă finanţarea temporară, cele două camere trebuie să ajungă la un consens înainte de a adopta o lege în acest sens care să poată fi trimisă preşedintelui. În acest punct se prefigurează un nou obstacol: liderul Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, a anunţat deja că se opune includerii sumei de 6 miliarde de dolari ca ajutoare pentru Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel