Congresul american e paralizat. Ajutorul pentru Ucraina și Israel a fost respins după negocieri la baionetă

Darius Muresan |
Data publicării:
Obuzier american M777, în timpul unui transport către Ucraina, parte din asistența militară a SUA. Photo source: Department of Defense via U.S. Army
Obuzier american M777, în timpul unui transport către Ucraina, parte din asistența militară a SUA. Photo source: Department of Defense via U.S. Army

Între certurile interne ale republicanilor şi conflictul cu preşedintele Joe Biden, Congresul american a fost din nou paralizat miercuri, incapabil să valideze un pachet financiar pentru Ucraina sau Israel, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Senatorii au respins după-amiaza un text care ar fi deblocat noi fonduri pentru aceste două ţări aflate în război şi ar fi reformat sistemul migratoriu al Statelor Unite, deşi au fost negocieri dure luni de zile.

Sub presiunea lui Donald Trump, care încă păstrează un control enorm asupra pozițiilor sale în Congres, majoritatea republicanilor au votat în cele din urmă împotrivă - chiar şi cei care l-au susţinut iniţial.

Senatul ar urma să-şi încerce din nou norocul cu un alt text al cărui rezultat este mai incert. Este vorba despre acelaşi proiect de lege ca şi primul, pur şi simplu fără reforma migratorie.

 

SUA au ajutat deja Ucraina cu peste 110 miliarde de dolari, dar blocajul de azi e unul major și poate avea consecințe dramatice pentru Ucraina



Statele Unite, principalul susţinător militar al Ucrainei, cu peste 110 miliarde deja deblocate de Congres, se luptă de luni de zile să trimită noi fonduri Kievului.

Statul major democrat, la conducere în Senat, explorează o serie de scenarii pentru a valida acest ajutor cu orice preţ.

Dar riscul rămâne de fiecare dată acelaşi: ca aceste iniţiative să se lovească de un zid de parlamentari trumpişti, majoritari în Camera Reprezentanţilor, şi care refuză să deblocheze cel mai mic cent în plus pentru Kiev, în ciuda cererilor repetate ale lui Joe Biden.

Or, pentru a fi promulgat, acest ajutor trebuie să fie adoptat de ambele camere ale Congresului american.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, care de luni de zile presează Statele Unite să trimită noi fonduri pentru a contracara Rusia, a regretat miercuri situaţia "confuză".

"Ieri seară, am primit de la Washington un raport final despre posibilele scenarii, iar unele dintre ele sunt demne de thrillere", a declarat Kuleba. "Totul este foarte confuz, depinde de mulţi factori şi poate merge la dreapta sau la stânga sau drept înainte", a adăugat el.

Eşecul adoptării de noi fonduri ar fi o mare dezamăgire pentru Ucraina, a cărei contraofensivă din vară a eşuat în mare măsură.

Ar fi, de asemenea, un înfrângere importantă pentru Joe Biden în faţa partenerilor săi europeni, care la 1 februarie au aprobat un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel