Confruntări intense în zona Mării Negre: Ucraina a atacat Crimeea cu 28 de drone, Rusia a răspuns lovind Odesa și Nikolaev 

Ionel Copcea |
Data publicării:
Podul Kerci, lovit prima dată în octombrie 2022 / Captură foto: Canalul Telegram Știri Varlamov
Podul Kerci, lovit prima dată în octombrie 2022 / Captură foto: Canalul Telegram Știri Varlamov

Începând din 16.07.2023, militarii ucraineni și-au intensificat atacurile executate cu drone aeriene și maritime asupra unor ținte de pe teritoriul Peninsulei Crimeea. La rândul lor, trupele ruse au ripostat cu o serie de lovituri combinate, cu rachete de croazieră și drone, împotriva unor obiective din regiunile Odesa și Nikolaev.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 18.07.2023, că militarii ruși au interceptat 28 de aparate de zbor fără pilot, cu care trupele ucrainene au încercat să atace obiective din Crimeea.

“În această seară, a fost zădărnicită o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu 28 de vehicule aeriene fără pilot asupra obiectivelor de pe teritoriul Peninsulei Crimeea”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

“Astfel, 17 drone ucrainene au fost distruse de mijloacele de apărare antiaeriană. Alte 11 drone au fost anihilate cu ajutorul mijloacelor de război electronic, fiind doborâte fără să-și atingă țintele”, au precizat reprezentanții ministerului.

“Ca urmare, atacul terorist a fost dejucat și nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale”, se mai arată în comunicatul de presă.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că, în timpul nopții, armata rusă a lansat lovituri cu rachete de croazieră cu bazare maritimă asupra unor obiective din Regiunea Odesa, unde erau pregătite atacurile teroriste împotriva Federației Ruse, cu întrebuințarea dronelor maritime. 

“În această noapte, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat o lovitură de răspuns cu arme de înaltă precizie cu bazare maritimă asupra unităților în care erau pregătite acte teroriste împotriva teritoriului rus cu întrebuințarea unor ambarcațiuni fără pilot, precum și la locul fabricării acestora, respectiv la un șantier naval din apropierea orașului Odesa”, a precizat Konașenkov în timpul unui briefing.

“În plus, în zona orașelor Nikolaev și Odesa, au fost executate lovituri combinate cu rachete și drone asupra unor instalații de depozitare a combustibililor, cu un volum total de aproximativ 70.000 de tone. Acestea erau folosite pentru aprovizionarea cu combustibili a echipamentelor militare aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei”, a menționat Konașenkov.

Potrivit precizărilor acestuia, toate țintele planificate pentru a fi lovite au fost atinse. “Detonări și incendii au fost înregistrate la instalațiile distruse din cele două regiuni”, a concluzionat Konașenkov.

 

Rusia a răspuns atacului Podului Crimeei prin lovituri în Odesa și Nikolaev, incomparabile însă ca importanță față de atacul asupra Podului Kerci

 

Comentariul autorului: După cum au precizat și reprezentanții Ministerului rus al Apărării, loviturile executate în cursul nopții de 18 iulie în regiunile Odesa și Nikolaev reprezintă un răspuns la atacul din noaptea 17 iulie, când Forțele Armate ale Ucrainei au avariat Podul Crimeea, folosind drone maritime. În urma atacului, două persoane și-au pierdut viața, iar carosabilul podului a fost grav avariat.

Președintele rus, Vladimir Putin, anunțase cu o zi înainte, adică pe 17 iulie, că Rusia va răspunde cu siguranță la acest atac, iar la Ministerul Apărării se pregătesc deja propuneri relevante în acest sens.

Porbabil însă că, partea rusă pregătește și alte represalii de o anvergură mai mare, ținând cont de faptul că obiectivele din porturile Odesa și Nikolaev nu sunt comparabile ca importanță cu podul peste Strâmtoarea Kerci. Acesta din urmă nu este numai o arteră majoră de transport, prin care este aprovizionată armata rusă, ci și un obiectiv strategic al infrastructurii civile.   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel