Confruntarea baloanelor. SUA neagă trimiterea unui balon spion peste China

Darius Muresan |
Data publicării:
Fotografie ilustrativă - Imagini ale balonului spion chinezesc după ce a fost lovit de o rachetă AIM-9X trasă de un F-22 Raptor, pe 4 februarie 2023. Sursa Foto: U.S. Naval Institute.
Fotografie ilustrativă - Imagini ale balonului spion chinezesc după ce a fost lovit de o rachetă AIM-9X trasă de un F-22 Raptor, pe 4 februarie 2023. Sursa Foto: U.S. Naval Institute.

Washingtonul a respins luni acuzaţiile Beijingului, care îi reproşează că a trimis baloane deasupra teritoriului chinez, acuzaţie ce intervine în plină tensiune între cele două ţări după survolul deasupra teritoriului SUA al unui balon chinez, care a fost în cele din urmă doborât, relatează Agerpres, care citează France Presse.

"Orice afirmaţie potrivit căreia statul american utilizează baloane spion deasupra Chinei este falsă", a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.

"China este cea care dispune de un program de baloane spion de înaltă altitudine pentru colectarea de informaţii, dispozitive pe care le-a utilizat pentru a încălca suveranitatea SUA şi a altor peste 40 de ţări de pe cinci continente", a afirmat Watson pe Twitter.

Beijingul afirmase anterior luni că "baloane americane" au survolat teritoriul Chinei "de peste zece ori fără nicio autorizaţie", începând cu anul trecut.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a respins aceste acuzaţii, apreciind că Beijingul "încearcă să limiteze pagubele".

China "a afirmat de mai multe ori şi în mod eronat că balonul spion trimis în SUA era un dispozitiv meteorologic" şi nu a oferit "nicio explicaţie credibilă pentru intruziunea sa în spaţiul nostru aerian şi în cel al altora", a declarat el.

Survolarea teritoriului american de către un balon chinez, considerat de Washington drept un dispozitiv "spion", a răcit relaţiile între cele două puteri, secretarul de stat Antony Blinken amânând în ultimul moment o vizită planificată în China.

De la primul incident, alte obiecte zburătoare au fost detectate deasupra Canadei şi SUA, înainte de a fi doborâte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel