Conform Raportului CIA 18 persoane au fost implicate în uciderea a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Trei nume au fost date publicității luni din raportul de informații american care îl acuză pe prințul moștenitor saudit de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Publicat inițial vineri, raportul a fost retras la scurt timp de pe site și înlocuit azi cu o altă versiune de către Biroul Directorului Informației Naționale (ODNI), transmite Anadolu.

"Am pus un document revizuit pe site deoarece originalul conținea în mod eronat trei nume care nu ar fi trebuit să fie incluse", a declarat purtătorul de cuvânt al ODNI pentru CNN.

Numele din raport se află pe lista ”persoanelor care au participat, au ordonat, au fost complice sau responsabile de moartea lui Jamal Khashoggi, la solicitarea lui Muhammad bin Salman”.

Logodnica lui Khashoggi, Hatice Cengiz, a salutat raportul de informații al SUA, și a cerut ca prințul moștenitor saudit bin Salman să fie pedepsit.

"Este esențial ca prințul moștenitor, care a ordonat uciderea brutală a unei persoane nevinovate, să fie pedepsit fără întârziere", a declarat Hatice Cengiz într-o postare pe contul ei de Twitter.

"Acest lucru nu va aduce doar dreptatea pe care o căutăm pentru Jamal, dar ar putea preveni ca acte similare să se repete", a adăugat ea.

SUA au lansat, de asemenea, vineri ”Khashoggi Ban”, o nouă politică de restricționare a vizelor în conformitate cu legea existentă, menită să pedepsească guvernele care lucrează pentru a reduce la tăcere disidenții din străinătate. Pe această listă sunt incluse 76 de persoane saudite despre care SUA consideră că au încercat să amenințe disidenții din străinătate, inclusiv cei implicați în asasinarea lui Khashoggi.

Khashoggi a fost ucis brutal iar cadavrul său a fost tranșat în interiorul consulatului saudit de la Istanbul în octombrie 2018. Oficialii saudiți au negat inițial orice rol în moartea sa. Ulterior au arătat că a fost o operațiune eșuată de extrădare.

Fostul președinte american Donald Trump a încercat în mod constant să-l protejeze pe liderul saudit de repercusiuni prin blocarea publicării raportului CIA.

Administrația Biden, în ciuda lansării raportului, a declarat că relațiile cu Arabia Saudită vor continua fără nicio perturbare semnificativă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel