Conflictul din Ucraina are și o dimensiune regională: De soarta acestuia depind atât viitorul Transnistriei, cât și al Serbiei

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit jurnalistului și bloggerului ruso-ucrainean Yuri Podoliaka, agravarea situației din Kosovo este, într-o oarecare măsură, legată de evenimentele din Ucraina. În opinia sa, atunci când Forțele Armate ale Federației Ruse au părăsit Hersonul și s-au retras pe malul stâng al Niprului, era clar că partea rusă se va confrunta cu o serie de probleme de politică externă. 

În primul rând, este vorba despre Balcani și Transnistria. Cât timp unitățile rusești din direcția Herson aveau un cap de pod pentru accesul la Odesa și Nikolaev, precum și mai departe la Tiraspol, influențele Moscovei și Belgradului în regiune crescuseră în mod dramatic.

“În consecință, retragerea Forțelor Armate ruse de pe malul drept al Niprului a slăbit pozițiile atât ale Serbiei, cât și ale Transnistriei. După aceea, provocările kosovarilor, pe care le-au dus la îndeplinire în ultimele luni, au devenit pur și simplu mai dure”, a remarcat analistul.

După cum apreciază acesta, într-o astfel de situație politică, albanezii din Kosovo nu se vor opri și vor continua să facă presiuni asupra sârbilor. În același timp, nici Rusia și nici Serbia nu pot schimba lucrurile prin mijloace pașnice.

“Totul va fi decis prin forța brută, care este acum de partea albanezilor kosovari și a aliaților lor - europeni și americani”, este convins Yuri Podoliaka.

Acesta consideră că, dacă Rusia nu întreprinde o ofensivă puternică și de succes pe fronturile operației militare speciale, atunci, la sfârșitul iernii, ar putea începe presiuni ale SUA și UE asupra Transnistriei.

“În Ucraina se decide astăzi atât viitorul Transnistriei, cât și al Serbiei și nu numai al acestora”, a concluzionat expertul.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel