Conflictul din Ucraina activează cooperarea regională: Statele baltice și țările din nordul Europei strâng rândurile în fața amenințării rusești

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unei reuniuni desfășurate pe 02.09.2022, în localitatea Visby de pe Insula Gotland din Marea Baltică, miniștrii apărării din statele baltice și o serie de țări din nordul Europei au convenit asupra extinderii cooperării regionale, după aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

,,Integrarea Finlandei și Suediei în Alianță va adăuga noi dimensiuni cooperării deja profunde din domeniul apărării dintre statele baltice și nordice. Acest lucru ne va permite să ne gândim la noi modalități de a proteja Marea Baltică. Dezbaterea de astăzi a arătat că suntem pe aceeași lungime de undă. Împreună vom fi mai puternici”, a declarat ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, la o conferință de presă ce a urmat întâlnirii.

Miniștrii apărării din Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Danemarca, Islanda, Finlanda și Suedia au fost de acord că situația securității europene și implicit din Regiunea Mării Baltice s-a deteriorate din cauza conflictului din Ucraina.

Participanții la întâlnire au salutat viitoarea aderare a Suediei și Finlandei la NATO, considerând că ,,acest lucru va întări securitatea din Regiunea Mării Baltice”.

Ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a anunțat în timpul conferinței de presă planurile țării sale de a consolida securitate în Gotland, cea mai mare insulă din Marea Baltică.

,,Oricine controlează insula Gotland va putea exercita o influență semnificativă asupra Finlandei continentale și Suediei, precum și a statelor baltice și părții sudice a Mării Baltice. De aceea, este important ca insula Gotland să fie întărită din punct de vedere militar”, a precizat Hultqvist.

Acesta a menționat că Suedia intenționează să facă investiții majore în infrastructura militară a insulei în următorii câțiva ani, să-și sporească prezența militară pe insulă și să își dezvolte apărarea antiaeriană și maritimă.

Potrivit portalului finlandez de radiodifuziune Yle a informat că miniștrii apărării din Finlanda, Suedia și Norvegia au convenit să aprofundeze cooperarea trilaterală, în cadrul unei întâlniri desfășurate săptămâna trecută în Finlanda. Acest lucru va însemna, în special, mai multe exerciții militare comune ale celor trei state. Părțile au discutat și despre posibilitatea creării unei baze NATO în Finlanda.

Kaikkonen a spus că discuțiile pe această temă se află într-o fază incipientă.

“Discuțiile despre o posibilă prezență a NATO în Finlanda și Suedia sunt inevitabile. Nu vreau să exclud nicio opțiune”, a concluzionat ministrul finlandez al apărării.

Comentariul autorului: Deși miniștrii apărării din statele baltice și nordice nu au făcut referiri directe la Federația Rusă, este evident faptul că aceștia vizează, în primul rând contracararea amenințării rusești din Regiunea Mării Baltice.

Foarte probabil, cooperarea regională promovată de acestea se bucură și de acceptul SUA, care, mai mult ca sigur, va avea un cuvânt greu de spus în ceea ce privește înzestrarea armatelor din zonă.

Pentru a da greutate întâlnirii, pe 02 septembrie, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au zburat în spațiile aeriene ale statelor baltice, simulând desfășurarea unor activități specifice în nordul Estoniei și pe teritoriul Lituaniei.

Pe timpul deplasării către statele baltice, aeronavele americane au survolat spațiile aeriene ale Danemarcei, Suediei, precum și apele neutre ale Mării Baltice. 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel