Conflictul din Siria: Erdogan cere sprijinul concret al NATO

S.I. Catalin / 09 Martie 2020 / 21:05

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut luni Alianţei Nord-Atlantice ''sprijinul său concret'' în conflictul din Siria, transmite AFP.

,,Aşteptăm un sprijin concret din partea tuturor aliaţilor noştri. NATO este într-un proces critic în care ea trebuie în mod clar să-şi demonstreze solidaritatea Alianţei'' cu Turcia, a declarat liderul turc după o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfăşurată la Bruxelles.

Ankara doreşte ca NATO să aplice integral deciziile luate între 2012 şi 2015 de a sprijini apărarea aeriană turcă, a explicat Erdogan.

Vizita şefului statului turc la Bruxelles intervine după decizia sa de a deschide frontierele Turciei pentru trecerea migranţilor şi a refugiaţilor aflaţi pe teritoriul său, pentru a forţa ţările europene ''să-şi aducă sprijinul la soluţiile politice şi umanitare turce în Siria''.

Aproape un milion de persoane din provincia siriană Idlib, din nord-vestul Siriei, s-au îndreptat către frontiera turcă după o ofensivă a regimului sirian susţinută de aviaţia rusă, ceea ce pus Ankara sub presiune.

În Idlib, Turcia a pierdut doar în februarie peste 50 de soldaţi în atacurile comise de forţele armate siriene.

''Aliaţii noştri ar trebui să-şi arate solidaritatea cu ţara noastră fără discriminare şi fără a pune condiţii politice'', a insistat Erdogan, potrivit Agepres.

El a reproşat Greciei că o consideră pe Turcia vinovată pentru criza migranţilor.

În baza acordului din 2016 cu Uniunea Europeană, Ankara s-a angajat să stopeze valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Considerând acest ajutor insuficient şi dorind să exercite presiuni asupra Uniunii Europene pentru a susţine Turcia în conflictul sirian, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat în urmă cu zece zile deschiderea frontierelor către Europa pentru cei aproximativ 3,6 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy