Conflictele înghețate din regiunea Mării Negre, subiect pe agenda miniștrilor de externe europeni

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat, la 19 noiembrie 2020, Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, o scrisoare co-semnată de omologii săi, miniştrii afacerilor externe din 10 state membre UE (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia), prin care propune introducerea, ca punct distinct pe agenda unei viitoare reuniuni a Consiliului Afaceri Externe a miniştrilor de externe europeni, a unei discuţii aprofundate cu privire la rolul UE în soluţionarea conflictelor prelungite/îngheţate din Vecinătatea sa Estică / regiunea Mării Negre.

Scrisoarea vine în continuarea demersurilor întreprinse recent de şeful diplomaţiei române în cadrul reuniunilor miniştrilor de externe europeni şi în contextul contactelor cu omologi din UE şi parteneri din vecinătate.

Cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat provocările reprezentate de persistenţa unui arc de instabilitate în vecinătatea imediată a UE, în regiunea Mării Negre, generat de existenţa unui lanţ de conflicte prelungite, aflate fie în formă activă sau aşa-zis "îngheţate", cu efecte negative directe asupra stabilităţii şi securităţii regionale şi a Europei în general, precum şi asupra perspectivelor de dezvoltare ale societăţilor şi prosperităţii cetăţenilor din regiunile respective. Astfel, la reuniunea CAE de la Luxemburg din octombrie, ministrul Bogdan Aurescu a propus includerea acestei teme pe agenda unei viitoare reuniuni.

Scrisoarea, iniţiată de ministrul român al afacerilor externe, pune accentul pe necesitatea ca UE să acorde o atenţie sporită soluţionării paşnice şi durabile a conflictelor prelungite din vecinătate, printr-o angajare mai activă şi vizibilă în sprijinul eforturilor de reglementare derulate în cooperare cu alţi parteneri internaţionali, în cadrul formatelor multilaterale abilitate, aceasta fiind o precondiţie pentru o voce puternică şi credibilă a UE pe scena internaţională.

În opinia împărtăşită de co-semnatarii scrisorii, discuţia miniştrilor de externe ar trebui să vizeze, în special, instrumentele şi posibilităţile de punere în aplicare de o manieră integrată a formatelor şi instrumentelor disponibile, astfel încât Uniunea Europeană să fie capabilă să ofere un răspuns mai eficient obiectivelor sale de promovare a păcii, stabilităţii şi prosperităţii în vecinătatea imediată.

România va continua să aibă un rol activ în promovarea liniilor de acţiune de natură să profileze o angajare vizibilă şi eficientă a Uniunii Europene în Vecinătatea Estică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel