Conflict diplomatic între China și Lituania pe subiectul Taiwanului. Beijingul și-a rechemat ambasadorul de la Vilnius

DefenseRomania Team |
Data publicării:

China a anunţat marţi că îşi recheamă ambasadorul din Lituania, după ce ţara baltică a dat undă verde deschiderii la Vilnius a unei reprezentanţe a Taiwanului, insulă pe care China o consideră drept una din provinciile sale, relatează Agerpres, care citează France Presse.

Teritoriul insular, care dispune de monedă proprie, de steag, armată, diplomaţie şi de un guvern proprii, este de facto separat politic de China de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

Taiwanul, cu 23 de milioane de locuitori şi care se bucură de un sistem politic democratic, este recunoscut în mod oficial ca stat doar de câteva capitale.

La rândul său, Beijingul consideră insula drept parte a teritoriului său şi se opune oricărui schimb oficial cu autorităţile locale pe care nu le recunoaşte.

Anunţul din iulie privind deschiderea unei reprezentanţe a Taiwanului în Lituania a fost perceput de Beijing drept o provocare.

 

China își recheamă ambasadorul din Lituania



Ministerul chinez de Externe a anunţat marţi că îşi recheamă ambasadorul din această ţară baltică, denunţând o iniţiativă care "încalcă în mod sfidător" regulile de bază ale relaţiilor diplomatice între China şi Lituania.

De asemenea, Beijingul a ordonat Vilniusului să-şi recheme ambasadorul de la post în China.

Lituania şi-a exprimat "regretul".

"Respectând principiul unei singure Chine, [Lituania] este hotărâtă să dezvolte relaţii reciproc avantajoase cu Taiwanul", a reacţionat Ministerul lituanian de Externe într-un comunicat.

Deschiderea unei reprezentanţe a Taiwanului într-o capitală europeană ar fi o premieră în ultimii 18 ani.

Gestul este cu atât mai provocator pentru Beijing, cu cât aceasta va purta numele "Biroul de reprezentare a Taiwanului" şi nu "Taipeiului", după numele capitalei insulei, aşa cum este cutuma.

"Lituania doreşte să dezvolte cooperarea cu Taiwanul în multe domenii de interes comun", a declarat ambasadoarea Lituaniei în China, Diana Mickeviciene, pentru AFP, în luna iulie.

Diplomata precizase că ţara sa nu recunoaşte cu toate acestea independenţa Taiwanului.

Lituania, la frontiera cu Rusia, a anunţat în luna mai că va părăsi forumul "17 +1" care reuneşte China şi ţări din Europa Centrală şi de Est, considerându-l un factor de diviziune între europeni.

Fosta republică sovietică s-a angajat de atunci să îi livreze Taiwanului circa 20.000 de vaccinuri anti-COVID.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel