Conferința privind Ucraina va discuta doar trei puncte din planul de pace al lui Zelenski. Kremlinul amenință: „Elveția se îndepărtează de neutralitate”

Trei puncte principale vor fi discutate la Conferința de la Lucerna privind Ucraina, care se va desfășura la jumătatea lunii iunie: asigurarea siguranței nucleare, siguranța alimentelor și returnarea copiilor răpiți.

Cele trei aspecte au fost selectate din planul în zece puncte al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar scopul este de a deschide calea pentru viitoare negocieri cu Rusia, care nu a fost invitată la conferință.

Conferința de la Lucerna, la care vor sosi în 15 și 16 iunie reprezentanți a 100 de țări, inclusiv 75 de șefi de stat, se concentrează pe trei domenii principale, care ar trebui să construiască bazele pe care, ulterior, se vor putea purta negocieri cu Moscova pe baza unei proceduri comune.

„Am convenit să luăm măsuri concrete care pot servi la construirea încrederii în domeniile menționate, angajând în continuare reprezentanții Federației Ruse”, se arată într-un proiect al documentului care urmează să fie discutat, obținut de Bloomberg.

 

Kremlinul: „Elveția se îndepărtează de neutralitate”

 

Elveția a invitat 160 de delegații naționale să participe la summitul privind conflictul din Ucraina, despre care guvernul de la Kiev speră că va fi o oportunitate de a legitima planul de pace al președintelui Volodimir Zelenski. Totuși, invitația de participare la Conferință nu a fost adresată și Rusiei, iar Moscova a profitat de ocazie pentru a lansa amenințări voalate, de data aceasta fiind vizate chiar autoritățile elvețiene.

Odată cu decizia de a nu invita Rusia la conferința programată pentru mijlocul lunii iunie la Lucerna, Elveția se îndepărtează de statutul său de țară neutră și se apropie de tabăra vestică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru, citat de Tass.

 

Trei puncte principale

 

Există trei principii în proiectul de document asupra cărora participanții la conferință ar trebui să fie de acord.

Primul punct ce va fi discutat se referă la problematica nucleară. „Facilitățile de energie nucleară trebuie să fie sigure și orice amenințare de utilizare a armelor nucleare este inadmisibilă. Instalațiile nucleare, inclusiv centrala nucleară din Zaporojie, trebuie să funcționeze sub control ucrainean și în conformitate cu principiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”.

Un alt aspect ce va fi discutat se referă la măsurile care să împiedice ca „siguranța alimentară să fie folosită ca armă. Aici va fi abordat subiectul navigației libere în Marea Neagră și Marea Azov. Ucraina trebuie să aibă acces asigurat la terți atunci când exportă mărfuri agricole.”

Al treilea punct se referă la prizonierii și copii răpiți sau evacuați cu forța. „Toți oamenii capturați în război trebuie eliberați, inclusiv toți copiii și civilii ucraineni deportați și strămutați ilegal care trebuie să se întoarcă în Ucraina”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a căutat să obțină sprijin pentru negocieri privind mai multe cereri. El a subliniat  necesitatea retragerii complete a trupelor ruse din Ucraina. Cu toate acestea, obiectivele summitului elvețian au fost restrânse pentru a asigura prezența a cât mai multor țări.

Ucraina și aliații săi au încercat în primul rând să obțină sprijin din partea Chinei. Cu toate acestea, ea a spus clar că nu va participa la întâlnire. Nici nivelul participării Indiei, Braziliei, Africii de Sud și Arabiei Saudite nu este încă clar.

Cu toate acestea, chiar și cele trei puncte menționate sunt neplăcute pentru Moscova. Există amenințări repetate din partea Rusiei de a folosi arme nucleare, când ar putea face acest lucru și cum. Au existat, de asemenea, apeluri pentru un atac asupra capitalelor occidentale, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului.

Problema centralei nucleare Zaporojie, care este controlată de trupele ruse, este sensibilă și pentru Kremlin. Centrala a fost ținta bombardării de mai multe ori, clădirea ei administrativă a fost lovită în mod repetat. Dacă ar fi aprobat un document care să precizeze că centrala electrică Zaporojie ar trebui să rămână sub administrația Ucrainei, ar fi o lovitură majoră pentru planurile Rusiei de a anexa patru regiuni ucrainene, inclusiv Zaporojie.

Nici măcar chestiunea exportului de cereale și semințe oleaginoase ucrainene pe mare nu va fi pe placul Rusiei. Anul trecut, s-a retras din acordul de cereale, care a permis Ucrainei să exporte cereale.

În ceea ce privește ultimul punct, Rusia nu are nicio intenție de a permite întoarcerea copiilor ucraineni în Ucraina. Dimpotrivă, continuă să-i rusifice și îi trimite în tabere de vară rusești pentru îndoctrinare ulterioară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel