Conferinţa de securitate de la Munchen: Merkel apără relaţiile cu Rusia, ''un partener''

S.I. Catalin / 16 feb 2019 / 15:07

Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

Adresându-se unei audienţe în care se afla şi Ivanka Trump, fiica preşedintelui american Donald Trump, Angela Merkel a apărat proiectul noului gazoduct Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, criticat de liderul de la Casa Albă.

Trump a acuzat Germania că este 'captivă' faţă de Rusia din cauza dependenţei energetice de această ţară, însă Merkel a argumentat: ,,Dacă în timpul Războiului Rece (...) am importat mari cantităţi de gaz rusesc, nu înţeleg de ce vremurile ar trebuie să mult mai grele astăzi, aşa încât putem spune: Rusia rămâne un partener''.

,,Vrem să facem Rusia dependentă doar de China?'', a întrebat ea. ,,Este acesta interesul nostru european? Nu cred nici acest lucru'', a continuat şefa guvernului german.

În timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri care a urmat, Angela Merkel a subliniat că ar fi greşit ca Rusia să fie exclusă politic. ,,Din punct de vedere geostrategic, Europa nu poate avea un interes în tăierea tuturor relaţiilor cu Rusia'', a afirmat ea.

Angela Merkel a pus sub semnul întrebării dacă decizia SUA de a se ieşi din acordul nuclear cu Teheran şi de a se retrage militar din Siria constituie cel mai mod de a aborda problema Iranului.

,,Singura întrebare este cum ne atingem obiectivul comun (...) Facem aceasta punând capăt acordului sau folosind mica pârghie pe care o mai avem (prin intermediul acordului nuclear)? Aceasta este o chestiune tactică'', a mai spus Merkel.

Răspunzând întrebării referitoare la relaţiile internaţionale, pusă de organizatorii conferinţei - 'Mare puzzle: Cine va strângem piesele?' -, Merkel a răspuns, în aplauzele zgomotoase ale publicului: 'Doar noi toţi, împreună'.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy