Comunitatea internaţională condamnă 'simulacrele de referendumuri' anunţate de separatiştii pro-ruşi

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Intenţiile Rusiei de a organiza ''simulacre de referendumuri'' în zonele ocupate în Ucraina constituie o ''încălcare flagrantă a dreptului internaţional'', a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit dpa.

,,Aceasta este încă o escaladare în războiul lui Putin'', a spus Stoltenberg, care participă la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.

El i-a cerut comunităţii internaţionale să condamne măsura şi să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina.

La rândul său, SUA au denunţat planurile Moscovei. ''Rusia organizează brusc simulacre de referendumuri'' în Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

''Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţiile Rusiei asupra unor părţi aparent anexate din Ucraina'', a adăugat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că referendumurile planificate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională.

Aflat la New York, Macron a spus că referendumurile propuse sunt încă o provocare după ce Rusia a invadat ţara vecină în 24 februarie.

''Dacă ideea unui referendum în Donbas nu ar fi atât de tragică, ea ar fi nostimă'', a declarat şeful statului francez în faţa reporterilor.

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că planurile Rusiei de a organiza ''simulacre de referendumuri'' în zonele ocupate din Ucraina nu vor fi acceptate.

A fost ''foarte, foarte clar că aceste simulacre de referendumuri nu pot fi acceptate şi că ele nu sunt acoperite de dreptul internaţional'', a menţionat Scholz în marja Adunării Generale a ONU.

El a subliniat că Rusia trebuie să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. ''Ucraina are tot dreptul de a-şi apăra integritatea şi suveranitatea propriei ţări şi a propriei democraţii. Sprijinim Ucraina în această privinţă'', a spus Olaf Scholz.

Separatiştii pro-ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson.

Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.

Separatiştii au cerut organizarea rapidă a consultărilor populare în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel